Начало За нас Реклама Контакти

Кьопоолу

Снимка за Кьопоолу
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В Турция köpoğlu се нарича богата салата от едро нарязани пържени или печени патладжани, чушки и домати с кисело мляко. Нашенската рецепта пропуска млечния компонент и изисква фино стриване, така че да се получи почти кремообразна консистенция и пълно смесване на вкусовете.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 средни патладжана
  • 6 зелени месести пиперки
  • 2 месести домати
  • 3 скилидки чесън
  • 3 с. л. зехтин
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  •  оцет и сол на вкус
  • 3 с. л. орехови ядки или орехов тахан, по желание

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патладжаните се изпичат на силен грил или на жар. Може да се изпекат във фурната, като се срежат на две и се поставят с разрязаната част надолу в тавичка с незалепващо покритие. Пекат се около 30 мин. на 220º С. При патладжаните може да се сложат и чушките, и доматите. След като се изпекат всички зеленчуци, се слагат в найлонов плик за 20 мин., за да се обелят по-лесно. Обелват се и се нарязват на ситно.

  • 2.

    Чесънът се обелва и се счуква с малко сол в хаван. Постепенно се сипва зехтинът. Добавят се зеленчуците, като сместа се стрива непрекъснато.

  • 3.

    Подправя се със сол и оцет на вкус. Прибавя се магданозът.

  • 4.

    Може да се поднесе с поръсени орехови ядки или орехов тахан. 

Подходящи типове вина
Септ. 2015
Още подобни рецепти
Коментари