Начало За нас Реклама Контакти

Тарта де Сантяго

Снимка за Тарта де Сантяго
снимка: Manel Zaera

Този традиционен сладкиш от испанската област Галисия се приготвя основно от бадеми, яйца и захар и е пристрастяващо вкусен. Има кръгла форма, покрит е с глазирана пудра захар, а в средата е отпечатан кръстът на католическия военен ордена Сантяго де Компостела, чиито покровител е националният светец на Испания, Свети апостол Яков.

Тарта де Сантяго е испанският представител в списъка на 25-те най-добри десерта в света, според сайта Business Insider, който я определя като „бадемова торта с богата история, произхождаща от Средновековието в северозападната испанска област Галисия”. Днес този емблематичен сладкиш е със защитено географско наименование и има Регулаторен съвет, който се занимава с историята, традицията и запазване на рецептата и качеството му. Всъщност бадемовите дървета не са били типични за влажните атлантически земи на Галисия – пренесени са там от испанското Средиземноморие още в ранното Средновековие, но бадемите са се считали за деликатес и са били достъпни най-вече за богатите.

Корените на тартата на Свети Яков (или Tarta de Santiago) стигат до най-отдавнашните традиции на висшето галисийско сладкарство. Знае се, че поне от XVI век за богаташките десерти е било типично съчетанието между ценните бадеми и друга скъпа по онова време съставка, захарта. Малко или повече елитарната репутация на тези ядки се е запазила и до днес – бадемите все още са със статут на съставка, която придава финес на всяко ястие или сладкиш.

Макар и според проучванията на Регулаторния съвет рецептата за Тарта де Сантяго да води началото си още от ХVІ век, силуетът на кръста на Свети Яков се появява едва през 1924 година, когато на основателя на сладкарската къща Casa Mora в Сантяго де Компостела му хрумва по този начин да придаде и символично значение на традиционния продукт. Останалите производители в града прегръщат идеята му и постепенно кръстът върху сладкиша става популярен и в цяла Галисия. В последните десетилетия пък силно нарасналият интерес към поклонническия път на Свети Яков дава сериозен принос за заслужената международна слава на сладкиша с аромат на бадеми и жълтъци, и леко дъвчаща, нежна консистенция.

Сред останалите фаворити на Business Insider има прочути десерти като френски крем брюле, американски ябълков пай, турска баклава, италиански сладолед, руски сирники, австрийска торта Захер, немска Шварцвалд, но и по-екзотични сладости като пикаронес (перуански бухти, чието тесто е смес от батати, тиква, брашно, мая, захар и анасон), японски сладки мочи от лепкаво оризово брашно, аржентински пастелитос (крехки, пухкави, пържени сладки от многолистно тесто с плънка от дюли или батати), индийски гулаб джамун или египетски ум али - пудинг от бутер тесто, мляко, захар, ванилия, стафиди, кокосови стърготини и различни ядки... Разбира се, всяка подобна селекция е доста субективна. В нея например липсват забележителни национални десерти като унгарския шомлой галушка или прословутите португалски паштеис де ната... Или овче кисело мляко с домашно сладко от боровинки. Всъщност официално признатите страни в света са 196 и всяка вероятно може да добави своята най-голяма гордост сред типичните си десерти. 

по материали на Diario de Gastronomía

Авг. 2015
Коментари