Начало За нас Реклама Контакти

Хрупкав ябълков пай

Снимка за Хрупкав ябълков пай
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Честит Петровден на всички, които носят имената на апостолите Петър и Павел! Днес е вашият ден и имате пълното право да изискате от някого да ви поглези с този ябълков пай, а ако не намерите доброволец - да го спретнете сами за радост на роднини и приятели.

СъставНеобходими продукти за 6

  1. 4 ч. ч. ябълки, обелени и нарязани на малки кубчета (около 1 кг цели ябълки)
  2. 1 ч. ч. боровинки или смесени горски плодове
  3. 1 ч. ч. захар
  4. 1 с. л. лимонов сок
  5. 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  6. 125 г масло
  7. ½ ч. ч. брашно
  8. 1 ч. ч. фини овесени ядки
  9. 50 г нарязани сурови бадеми или други ядки
  10. 1 ч. ч. кафява захар
  11. 1 щипка сол
  12. 1 щипка канела
  13. 1 щипка индийско орехче

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ябълките се смесват с боровинките, захарта, сока и лимоновата кора. Слагат се на дъното на тавичка или топлоустойчива форма, намазана с масло.

  2. 2.

    Брашното се смесва с овесените ядки, бадемите, кафявата захар, канелата, индийското орехче и солта. Стрива се с маслото на трохи, които се поръсват върху ябълките.

  3. 3.

    Паят се пече във фурна, загрята до 170° С 45-60 мин., или докато се зачерви добре отгоре. Поднася се топъл или студен с бита сметана или сладолед. Сипва се с лъжица.


Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари