Начало За нас Реклама Контакти

Шомлой галушка

Снимка за Шомлой галушка
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Класически унгарски десерт, чието приготвяне изисква малко повече усилия, но пък резултатът е повече от впечатляващ. В него са съчетани всички триумфални сладки вкусове – орехи, шоколад, плодове и захарен сироп. Струва си да очаровате близките си с една оригинална торта през уикенда.

СъставНеобходими продукти за 12 порции

  • за белия блат:
  • 3 големи яйца
  • 6 с. л. захар
  • 8 с. л. брашно
  • щипка сол
  • за ореховия блат:
  • 3 големи яйца
  • 6 с. л. захар
  • 4 с. л. брашно
  • 6 с. л. фино смлени орехи
  • щипка сол
  • за шоколадовия блат:
  • 3 големи яйца
  • 6 с. л. захар
  • 7 с. л. брашно с набухватели
  • 2 с. л. какао
  • щипка сол
  • за сиропа:
  • 200 мл вода
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 парче кора от портокал
  • 1 парче кора от лимон
  • 100 мл ром
  • за крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 6 с. л. царевично нишесте
  • 6 жълтъка
  • 1 ч. ч. захар
  • 1 ч. л. есенция ванилия
  • 100 г краве масло
  • за пълнежа:
  • ½ ч. ч. стафиди
  • ½ ч. ч. смлени орехи
  • ½ ч. ч. плодове от компот от кайсии
  • за шоколадовия сос:
  • 200 мл вода
  • ⅔ ч. ч. захар

  • 180 г тъмен шоколад, начупен на малки парченца
  • 3 с. л. ром
  • за гарниране:
  •   какао
  •   бита сметана

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Белият блат се приготвя, като яйцата и захарта се поставят в съд на водна баня и се разбъркват около 1 мин., докато захарта се разтопи. Сместа не бива да става твърде гореща, за да не се пресече. Сваля се от огъня и се разбива с миксер около 3 мин., докато обемът й се увеличи 3 пъти. Прибавят се брашното и солта. Блатът се пече в тава с размери 22 х 32 см или кръгла форма с диаметър 30 см, върху хартия за печене във фурна, загрята до 180°С, около 12 мин. След като се изпече, се оставя за 3 мин. в тавата и се обръща в подходяща чиния. Хартията се отстранява.

  2. 2.

    Ореховият блат се приготвя по същия начин, като брашното, орехите и солта се смесват предварително.

  3. 3.

    Шоколадовият блат се приготвя отново по същата технология, като какаото, солта и брашното се пресяват заедно предварително.

  4. 4.

    За сиропа всички продукти без рома се слагат да заврат. След като поврат 3-4 мин., корите се отстраняват и се прибавя ромът.

  5. 5.

    За крема нишестето се разтваря в 1 ч.ч. от млякото. Останалото мляко се слага да заври. Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавя разтвореното нишесте. Горещото мляко се излива върху сместа с жълтъците при непрекъснато разбъркване. Кремът се връща на огъня и се разбърква, докато се сгъсти. Прибавят се ванилията и маслото, нарязано на кубчета, при непрекъснато бъркане. Охлажда се леко, като се разбърква от време на време.

  6. 6.

    За пълнежа се смесват орехите и стафидите. Кайсиите от компота се слагат в малък тиган на котлона за 3-4 мин., за да се сгъстят леко.

  7. 7.

    Шоколадовият сос се приготвя, като всички съставки се смесват и се слагат на огъня при непрекъснато разбъркване. Оставя се да поври и да се сгъстят за около 5 мин.

  8. 8.

    Ореховият блат се поставя в подходяща чиния. Напоява се с от сиропа. Намазва се с кайсиите и от крема. Поръсва се с половината смес от стафиди и орехи. Отгоре се поставя шоколадовият блат. Сиропира се, намазва се с крем и се поръсва с останалите стафиди и орехи. След това се слага белият блат. Сиропира се и се намазва с крем. Поръсва се обилно с какао. Покрива се с фолио и се оставя за 8-12 часа в хладилника.

  9. 9.

    Десертът се сервира, като с лъжица за сладолед се загребват топки и се слагат в чиния. Гарнират се с шоколадовия сос и бита сметана.


Галерия
Подходящи типове вина
Март 2008
Още подобни рецепти
Коментари