Олимпийският вкус на Сочи

Олимпиадата е гигантски сборен пункт на хора от цял свят, а както всеки ден се уверяваме, колкото човеци, толкова и вкусове. Затова отзивите за храната в Сочи – и на спортистите, и на туристите, са изключително пъстри и разнопосочни, а често крайно противоположни. И отразяват не само различията в културата на хранене, ами и политическите пристрастия на хората.
Така в руските сайтове, ще намерите очаквани хвалби за организацията на храненето и качеството на храната – както в двете олимпийските села, така и за всички гости на игрите. Появяват се впечатляващи цифри, които естествено оставят на втори план проблемите около вкуса на храната.
Около 1 400 са отделните заведения и места за храни и напитки (от лавки до скъпи ресторанти), които предлагат храна на около 185 хиляди служители, гости и зрители всеки ден. На олимпийците пък е предложено меню от 500 блюда и те могат да се хранят безплатно 24 часа в денонощието. Там има всичко и за всеки – от сельодка до италианска паста и от вегетариански супи до говежди език.
Храната в олимпийското село възмути американската състезателка по бобслей Лоло Джоунс и тя публикува в туитъра си снимка на ястие, което изглежда меко казано непривлекателно. От друга страна пък главният селекционер на австрийския отбор по хокей Емануел Вивейрос се изказва доста ласкаво: „Храната е много добра – нямам никакви оплаквания“, казва той и допълва, че е ял много риба, салати и малко паста.
Мнението за храната на гостите в Сочи варира от „много вкусна и евтина“, според една швейцарска туристка до „става само за затворническа храна“, по думите на немски доброволец. Някои американци очевидно харесват местната „бърза храна“, далеч не толкова бърза като тяхната. На ледения стадион например може да се хапне кулебяка (тестено печиво с пълнеж) със зеле или с месо за 120 рубли (2,5 евро) и бейгъл със сьомга и крем сирене за 180 (3,6 евро). В Олиймпийския парк има и места, където приготвят блини с най-различни плънки – от месо и риба, през сирене до плодове. Порция блини със сьомга са 6 евро.
Организаторите без съмнение са се постарали да осигурят храна от всички по-утвърдени световни традиции. Но най-щастливи остават любознателните и отворени за нови вкусове хора, защото Сочи всъщност е място да се опитват кавказки ястия и риба – както черноморска, така и речна.
Кавказката кухня е богата и вкусна, а самите кавказци – пословично гостоприемни. Разбира се от традициите до осигуряването на храна за стотици хиляди спортисти, треньори и зрители, трябва да се мине през крайно сложна организация, затруднена силно от мерките за сигурност, които са наложили огромна част от продуктите да бъдат доставени преди началото на игрите – най-вече за олимпийските села.
И все пак много от гостите на Сочи, попаднали явно в по-добрите ресторанти и места за хапване, препоръчват точно вкусните местни ястия, сред които най-често споменавани са прословутите шашлици и бьоф Строганов, а също солянка и борш. Но може би най-впечатлени са чужденците от грузинските баници хачапури, местните пелмени хинкали, различните блини, пирожки и чебуреки. Рибите обаче, пресни или солени, явно също не са пренебрегване.