Начало За нас Реклама Контакти

Крем супа от моркови с манатарки

Снимка за Крем супа от моркови с манатарки
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Чудесно есенно съчетание от най-полезния зеленчук и царицата на гъбите - манатарката. Лека топла супа, която се приготвя бързо и лесно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 600 г моркови, нарязани на кръгчета
  • 1 ч. л. семе от копър
  • 2 с. л. краве масло
  • 500 мл прясно мляко
  • 500 мл пилешки бульон
  • за гарниране:
  • 100 г пресни или сушени манатарки
  • 2 с. л. краве масло
  • 1 с. л. копър, нарязан на ситно
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 4 с. л. изцедено кисело мляко
  •   сол на вкус
  •   пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лукът се задушава за 2-3 мин. в сгорещеното масло. Прибавят се морковите и семето от копър и се разбъркват на средно силен огън 3-4 мин., след което се сипват бульонът и млякото. Щом заври, супата се оставя да къкри без капак около 20 мин., докато омекнат морковите. Пасира се и се подправя на вкус.

  2. 2.

    Манатарките се запържват в сгорещеното масло 3-4 мин. Ако се използват сушени, се накисват предварително в гореща вода за 20 мин. Добавя се копърът, разбърква се и се подправя със сол, черен пипер и лимонов сок.

  3. 3.

    Готовата супа се сервира и се гарнира с лъжица изцедено кисело мляко и лъжица от манатарките.

Вариации:
1. За повече плътност можете да добавите в супата картоф.
2. Опитайте с мащерка или естрагон вместо копър.
3. Заменете манатарките с кладница, пачи крак или печурки.

Окт. 2007
Още подобни рецепти
Коментари