Начало За нас Реклама Контакти

Баба гануш с бял шоколад

Снимка за Баба гануш с бял шоколад
40
Време за приготвяне: 40 минути + 40 минути за патладжаните
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ориенталското предястие от патладжани и тахан по същността на основните си продукти е на ръба между сладкото и горчивото, а смелата добавка на бял шоколад категорично го праща в сладката посока, но така, че да не губи функциите си на разпалващо апетита блюдо.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 патладжана
  • 100 г морска сол
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 глава чесън
  • 80 мл лимонов сок
  • 100 г сусамов тахан
  • 60 г бял шоколад, стопен
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 щипка пушен червен пипер
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патладжаните се срязват на половини по дължина, месото се нарязва на ромбчета, като се внимава да не се среже кората. Слагат се за 40 мин. в 2 л вода, в която е разтворена морската сол. Измиват се, подсушават се, намазват се със зехтина, слагат се в тавичка с разрязаната част надолу.

  • 2.

    Чесънът се поставя върху лист алуминиево фолио, поръсва се с няколко капки зехтин и се слага в тавата при патладжаните. Всичко се поставя във фурна, загрята на 220° С, за около 25 мин. или докато месото на патладжанте омекне и се зачерви добре.

  • 3.

    Вътрешността им се изстъргва с лъжица. Чесънът се разопакова и омекналите изпечени скилидки се изстискват при патладжаните. Прибавят се лимоновият сок, таханът, шоколадът, магданозът, кимионът, двата вида червен пипер, черен пипер и сол на вкус. Всичко се разбива енергично с дървена лъжица. Отгоре може да се поръсят зърна нар.

Подходящи типове вина
Юли 2017
Още подобни рецепти
Коментари