Начало За нас Реклама Контакти

Йордановден и Ивановден

Снимка за Йордановден и Ивановден

Още в първите дни на новата година пред почти всяко българско семейство се изправя ново предизвикателство на кулинарния фронт. Това са Йордановден и Ивановден на 6 и 7 януари, традиционното продължение на празниците около Коледа и Нова Година. И понеже имената на светците са много широко разпространени, едва ли не всяка втора домакиня ежегодно се чуди какво да сложи на трапезата при очаквания наплив на народ в къщата си. Тъй като на имен ден по принцип не се кани, а близки и познати си идват ей така, без да са викани специално, човек никога не знае с колко гладни гърла ще трябва да се пребори.

Йордановден или Свето Богоявление е празникът, посветен на кръщението на Исус Христос в р. Йордан и повечето ритуали в този ден са свързани с водата. Най-известният сред тях е хвърлянето на кръста във вода и съревнованието между ергените кой пръв ще го извади. Вярва се, че който успее да хване кръста ще е здрав и честит през цялата година. Вечерята в навечерието на празника отново е кадена и на нея се поднасят само постни ястия като прясна пита, пълнени чушки, варено жито и орехи. С Йордановден е свързано вярването, че през нощта преди празника небето се отваря и който в този момент поиска нещо, то ще се изпълни.

На следващия ден се отбелязва паметта на св. Йоан Кръстител, най-великия сред пророците, който ревностно проповядвал идването на Христос сред хората. На този празник продължават да се изпълняват ритуалите, свързани с вярата в чудодейната сила на водата. Още в ранни зори се донася прясна вода, пълнят се каци и в тях се топят децата за здраве. Светецът е почитан като покровител на кумството и побратимството и затова в този ден младоженците гостуват при кумовете и ги даряват с вино, месо, кравай. Традиционната трапеза е богата и разнообразна, типични ястия за Ивановден са фасулът, кървавицата, ошафът, луканката и свинско със зеле.

Весело изкарване! 

от Меню Ян. 2018
Рецепти по темата
Коментари