Начало За нас Реклама Контакти

Свински джолан с кнедли и кисело зеле

Снимка за Свински джолан с кнедли и кисело зеле
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Това питателно и богато на вкусове ястие е издържано в духа на класическата немска кухня. Сочното свинско месо е допълнено с два вида гарнитура – традиционни кнедли и кисело зеле.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за джоланите:
  • 2 свински джолана
  • 1 стрък праз, нарязан на едри кръгчета
  • 1 резен целина, нарязан на кубчета
  • 1 морков, нарязан на кубчета
  • 1 глава лук, срязана на четири
  • 4 зърна бахар
  • 1 ч. л. зърна черен пипер
  •   сол на вкус
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. кимион на зърна
  • 100 мл бира
  • за кнедлите:
  • 400 г отлежал бял хляб без кората
  • 1 ч. ч. горещо прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • 2 с. л. меко краве масло
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус
  • за зелето:
  • 500 г фино нарязано кисело зеле
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с. л. краве масло
  • 1 ябълка, нарязана на тънки резени
  • 1 ч. ч. бяло вино
  • 1 ч. л. кафява захар
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Джоланите се слагат да се сварят заедно със зеленчуците, солта, пипера и бахара, докато омекнат. Поръсват се с червен пипер и кимион и се слагат да се запекат в загрята фурна на 200° С за 20 мин. Поливат се с бирата и се запичат още 20 мин.

  2. 2.

    Кнедлите се приготвят, като хлябът се накисва за 30 мин. в млякото. Добавят се останалите продукти и се оформят топки. Слагат се във вряща подсолена вода и се варят около 15 мин. или докато изплуват на повърхността.

  3. 3.

    Лукът за зелето се запържва в разтопеното масло, след което се добавя отцеденото зеле. Разбърква се на бавен огън и се прибавят ябълките и виното. Вари се без капак на бавен огън около 30 мин. Ако е необходимо, се налива малко месен или зеленчуков бульон или вода. Добавя се захарта, подправя се на вкус и се запича на 170° С за 30 мин.

  4. 4.

    Джоланите се сервират гарнирани с кнедлите и зелето.


Подходящи типове вина
Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари