Начало За нас Реклама Контакти

Ирландска содена питка

Снимка за Ирландска содена питка
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - бира

Хлябовете, които се приготвят със сода бикарбонат или с бакпулвер, нямат нужда от дълго месене и втасване. Правят се много бързо и са най-вкусни топли, току-що изпечени. Често в тях се добавят различни плодове, ядки и зеленчуци за обогатяване на вкуса. Тази питка се приготвя буквално за 10 мин. За да стане фина, пълнозърнестото брашно може да се замени с бяло.

СъставНеобходими продукти за 1 бр.

  • 250 г пълнозърнесто брашно
  • 250 г бяло брашно
  • 2 ч. л. сода бикарбонат
  • 2 ч. л. винена киселина (великденските кристали са винена киселина) или лимонена киселина
  • 40 г масло
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 350-400 г суроватка или 200 мл кисело мляко и 200 мл вода

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното, солта, содата, захарта и винената киселина се смесват в голяма купа. Прибавя се маслото и се стрива на трохи.

  2. 2.

    Добавя се толкова суроватка, че да се получи меко тесто. Не се меси дълго, иначе хлябът няма да се надигне много. Ако се използва кисело мляко и вода, първо се приготвя айрян и после се прибавя към брашнената смес.

  3. 3.

    Оформя се топка, която се сплесква и се слага върху намазана с масло тава или върху хартия за печене. С остър нож се срязва на кръст. Пече се в загрята фурна на 190°С около 40 мин. Сервира се гореща.


Ноем. 2007
Още подобни рецепти
Коментари