Начало За нас Реклама Контакти

7 рецепти за великденските пости

Снимка за 7 рецепти за великденските пости

Всяка година Великденският пост започва седем седмици преди Възкресение Христово, веднага след Сирни заговезни и предлага смирение и размисъл на вярващите православни християни, както и подходящ за повечето хора хранителен режим през ранната пролет. Понякога обаче временният отказ от животинска храна ни сварва неподготвени и силно въглехидратни храни като бял хляб и бял ориз превземат масата ни. За радост на света съществуват изключително много хранителни растения и постната храна може да бъде истински разнообразна, вкусна и питателна.

Предлагаме ви 7 безмесни ястия - за всяка от 7-те седмици на поста, които да ви вдъхновят да обърнете повече внимание на храната си през това забележително време на годината - прехода от зимата към пролетта.

1.

Карфиол с таханов сос

Типичният едва доловимо налютващ зелев вкус на карфиола намира едно от най-добрите си превъплъщения в комбинация със сладко-горчивия сусамов тахан - точно както в тази толкова лесна за приготвяне рецепта.

 

2.

Пълнени чушки със зеленчуково къри

Макар и запечени, чушките в тази рецепта запазват достатъчно свеж вкус, с който да обогатят ароматната плънка в индийски стил.

 

3.

Салата от нар и леща

Очевидните близкоизточни мотиви в тази салата я правят освен засищаща и приятно екзотична и вълнуваща.

 

4.

Пилаф от киноа с тиквички и маслини

Готвенето в бульон е основна характеристика на пилафа, така че замяната на ориза с твърде интересната киноа е малък грях към правоверните почитатели на ориенталското ястие.

 

5.

Тофу със зеленчуци в сладко-кисел сос

Сладко-киселият сос е емблематичен за китайската кухня и макар по-често да се прилага в месни ястия, постните алтернативи също са изключително вкусни.

 

6.

Пълнен червен лук

Трансформирането на лучените аромати по време на печене е като истинска магия – едва ли някой може да устои на карамелено-пикантните препечени нотки, докато учудващо много хора бърчат носове пред суровия зеленчук.

 

7.

Киноа с коприва, пресен лук и маслини

С тази рецепта посегнахме на още една българска класика, в която обичайният ориз е заменен с модерната киноа, а копривата и маслините са все така на мястото си.

от Меню Февр. 2015
Коментари