Начало За нас Реклама Контакти

Карфиол с таханов сос

Снимка за Карфиол с таханов сос
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Типичният едва доловимо налютващ зелев вкус на карфиола намира едно от най-добрите си превъплъщения в комбинация със сладко-горчивия сусамов тахан - точно както в тази толкова лесна за приготвяне рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 средна глава карфиол, нарязана на розички
  • 3 с. л. зехтин
  • 2 с. л. запечен сусам
  • за соса:
  • 4 с. л. сусамов тахан
  • 3 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 дебела филия бял ръчен хляб
  • 100 мл топла вода
  •  сол и черен пипер на вкус
  •  резени лимон и шамфъстък за поднасяне

Начин на приготвяне

  • 1.

    Слагат се да заврат 2 л вода с 1 с. л. морска сол. Карфиолът се бланшира 3 мин. в нея. Отцежда се и се залива със студена вода. Подсушава се.

  • 2.

    Карфиолът се запържва леко в сгорещения зехтин и се изважда в купа.

  • 3.

    Пасират се заедно таханът, лимоновият сок, чесънът, средата на хляба и водата. Подправя се със сол и пипер на вкус. Ако сосът е прекалено гъст, се добавя още 1 с. л. вода, ако е рядък – 1 ч. л. тахан.

  • 4.

    Карфиолът се разбърква с тахановия дресинг, поръсва се със сусама и се поднася. Може да се разбърка със соса и без да се запържва, само отцеден и подсушен, поднесен с резени лимон и счукан шамфъстък.

Подходящи типове вина
Септ. 2014
Още подобни рецепти
Коментари