Начало За нас Реклама Контакти

Киноа с коприва, пресен лук и маслини

Снимка за Киноа с коприва, пресен лук и маслини
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

С тази рецепта посегнахме на още една българска класика, в която обичайният ориз е заменен с модерната киноа, а копривата и маслините са все така на мястото си.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 ч. ч. листа от коприва
  • 3 с. л. зехтин Classic
  • 1 връзка пресен лук, нарязан
  • 2 ч. ч. киноа
  • 4 с. л. маслини, ситно нарязани
  • 2 с. л. мариновани сушени домати, ситно нарязани
  • 100 мл бяло вино
  • 2 ч. ч. зеленчуков бульон
  • 2 ч. л. сушен джоджен
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 2 с. л. лимонов сок
  •  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Копривата се залива с вряла вода, отцежда се и се измива. Нарязва се на ситно.

  • 2.

    В загретия зехтин се слага лукът, разбърква се на умерен огън 3-4 мин. Добавя се киноата и се разбърква. Слагат се маслините, доматите и копривата. Налива се виното и се бърка непрекъснато, докато течността почти се изпари. Добавят се бульонът, магданозът, джодженът и лимоновият сок. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  • 3.

    Ястието се покрива с капак и се оставя да къкри, докато течността се абсорбира. Поднася се топло или студено.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари