Начало За нас Реклама Контакти

10 забележителни рецепти с леща

Снимка за 10 забележителни рецепти с леща

Някога лещата е била важна селскостопанска култура по нашите земи, но напоследък е доста трудно да се видят насаждения с нея. Въпреки това тя е неизменна част от българската кухня, но тъй като и без това повече я внасяме, отколкото произвеждаме, няма нищо притеснително да разнообразим обичайния роден асортимент от леща чорба и... леща чорба с вкусни рецепти, вдъхновени от кулунарния опит на останалата част от света. 

 

Съчетаването на леща със синьо сирене и броколи може да изглежда малко нетрадиционно, но всъщност е толкова сполучливо, че заслужава да му дадете шанс. Тези на пръв поглед твърде разнородни съставки се допълват и обогатяват взаимно и се получава действително забележителен вкус.

 

Стегнатите зърна на зелената леща са много подходящи за това леко предястие, в което землистият им вкус се съчетава с екзотичната свежест на цитрусовите плодове, пикантността на лука и сладостта на цвеклото и тиквичката.

 

Изненадващо е колко хармонично си взаимодействат на пръв поглед трудно съчетаеми вкусове като леща, канела, сушени кайсии и гъби. Този гювеч е вдъхновен от мароканската кухня, а в нея подобни ароматно-вкусови съчетания са ежедневие.

 

Очевидните близкоизточни мотиви в тази салата я правят освен засищаща и приятно екзотична и вълнуваща.

 

Комбинацията от леща и ориз е много популярна в азиатската кухня и има защо. Поотделно и двата продукта имат своите безспорни достойнства, но от съчетаването им се получава нов, по-богат и плътен вкус, в който още повече изпъкват качествата им.

 


Постните кюфтенца почти напълно повтарят продуктите на класическата родна чорба от леща, но оставят логичното впечатление за солидна и бързо засищаща храна. 

 

В родното съзнание червената леща е свързана най-вече с популярната турска чорба, но скоростните за приготвяне зърна съвсем лесно се поддават на индийския начин на готвене, за да се превърнат в апетитно и екзотично ястие.

 

Тази рецепта се посвещава на възхитителната комбинация от леща и синьо сирене. А празът, в който са увити сармите, обогатява тази перфектна двойка в една истинска кулминация на добрия вкус.

 

Българската баница, подобно на италианската паста например, има потенциал за неизброимо число вариации. Няма значение дали тази рецепта ще бъде определена като българо-индийски фюжън - пред вкусната храна и класификациите мълчат.

 

Лесният сос в тази рецепта може да се приеме за вегетариански вариант на прочутото рагу ала болонезе с телешко месо, заместено тук от богатата на протеини червена леща.

от Меню Ноем. 2015
Коментари