Начало За нас Реклама Контакти

Ориз с червена леща на фурна

Снимка за Ориз с червена леща на фурна
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Комбинацията от леща и ориз е много популярна в азиатската кухня и има защо. Поотделно и двата продукта имат своите безспорни достойнства, но от съчетаването им се получава нов, по-богат и плътен вкус, в който още повече изпъкват качествата им.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • ½ ч. ч. дългозърнест ориз
  • ½ ч. ч. червена леща
  • 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  • 1 с. л. краве масло
  •  ½ ч. ч. настърган пушен кашкавал
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се загрява и в него се запържва лукът до златисто за 3-4 мин. Добавят се измитите леща и ориз, разбъркват се 1-2 мин. и се наливат 3 ч. ч. гореща вода или бульон. Подправя се на вкус със сол и пипер. Слага се да се пече в загрята фурна на 180° С за около 20 мин.

  2. 2.

    Когато поеме цялата течност, се поръсва с настъргания кашкавал и се запича, докато се разтопи кашкавалът.

Вариации · За по-екзотичен вкус добавете към ориза и лещата 1 ч. л. кимион на зърна или 1 с. л. къри.

Ян. 2009
Още подобни рецепти
Коментари