Начало За нас Реклама Контакти

Леща с броколи и синьо сирене

Снимка за Леща с броколи и синьо сирене
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Съчетаването на леща със синьо сирене и броколи може да изглежда малко нетрадиционно, но всъщност е толкова сполучливо, че заслужава да му дадете шанс. Тези на пръв поглед твърде разнородни съставки се допълват и обогатяват взаимно и се получава действително забележителен вкус.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. леща
  • 3 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
  • 300 г броколи
  • 2 с. л. зехтин или олио
  • 1 глава лук, нарязана на полумесеци
  • 1 ч. ч. домати от консерва
  • 1 ч. л. сушен босилек
  • 200 г синьо сирене
  •  сол на вкус
  •  прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лещата се измива и се залива със зеленчуковия бульон. Вари се около 20 мин. Прецежда се, като се запазва около ½ ч.ч. от течността, и отново се връща на огъня. Отгоре се слагат розичките броколи, покрива се с капак и отново се слага да ври на умерен огън 5 мин. Внимава се да не изври течността и да не загори.

  2. 2.

    В загрятата мазнина се слага да се запържи лукът до златисто. Прибавят се доматите, риганът, босилекът, сол и пипер на вкус. Разбъркват се на умерен огън 5-7 мин., докато се сгъсти.

  3. 3.

    Доматеният сос се прибавя към лещата. Ако е необходимо, се подправя допълнително на вкус. Всичко се сипва в съд за печене, поръсва се с настърганото сирене и се запича, докато сиренето се разтопи.

Вариации - · Прибавяте към лука малко нарязан бекон. · Запечете с пушен кашкавал вместо със синьо сирене.

Подходящи типове вина
Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари