Начало За нас Реклама Контакти

Червена леща в индийски стил

Снимка за Червена леща в индийски стил
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

В родното съзнание червената леща е свързана най-вече с популярната турска чорба, но скоростните за приготвяне зърна съвсем лесно се поддават на индийския начин на готвене, за да се превърнат в апетитно и екзотично ястие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 с. л. кимион на зърна
  • 3 с. л. пречистено масло или зехтин
  • 3 глави лук, нарязани на ситно
  • 5 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
  • 2 с. л. настърган джинджифил
  • 2 с. л. гарам масала
  • 1 дафинов лист
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • 2 домата, ситно нарязани
  • 500 г червена леща
  • 1,4 л зеленчуков или пилешки бульон
  • 1 с. л. морска сол
  •  пресен кориандър или магданоз

Начин на приготвяне

  • 1.

    Зърната кимион се запичат в сух тиган на умерен огън, докато се засили ароматът им. Охлаждат се и се счукват.

  • 2.

    Маслото се загрява и в него се слага лукът. Разбърква се на умерен огън 3-4 мин., без да се зачервява. Добавят се чесънът и лютата чушка и се разбъркват още 1 мин. Прибавят се кимионът, джинджифилът, гарам масалата и дафиновият лист. Разбъркват се, докато се засили ароматът им. Слага се оцетът и се разбърква, докато се изпари. Прибавят се доматите.

  • 3.

    Сипва се лещата, бърка се 1 мин. и се залива с бульона. Подправя се със солта и се вари около 20 мин. или докато лещата стане готова. Подправя се със сол и лимонов сок на вкус. Поднася се със ситно нарязан кориандър.
     

Галерия
Подходящи типове вина
Апр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари