Начало За нас Реклама Контакти

Баница с къри леща

Снимка за Баница с къри леща
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Българската баница, подобно на италианската паста например, има потенциал за неизброимо число вариации. Няма значение дали тази рецепта ще бъде определена като българо-индийски фюжън - пред вкусната храна и класификациите мълчат.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за корите:
  • 250 г брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 125 мл вода
  • 1 с. л. зехтин за замесване
  • 150 - 200 г брашно за месене и точене
  • 50 мл зехтин за намазване
  • за пълнежа:
  • 1 ч. ч. леща
  • 3 ч. ч. вода
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 стръка праз, ситно нарязани
  • 1 с. л. къри
  • 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
  •  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Лещата се измива, залива се с водата и се сварява около 40 мин., докато омекне, но не бива да се разварява. Отцежда се.

  • 2.

    Зехтинът за плънката се загрява и се слага празът. Разбърква се, докато омекне на умерен огън. Добавя се кърито, разбърква се и се прибавя лещата. Подправя се със сол на вкус. Слага се магданозът.

  • 3.

    Брашното се пресява два пъти. В центъра му се прави кладенче и в него се слагат водата, солта и зехтинът. Замесва се гладко еластично тесто за 10 - 15 мин.

  • 4.

    Тестото се разделя на 6 топки, които се намазват с тънък слой зехтин, покриват се с кърпа и се оставят да починат 30 мин. Всяка от топките се разточва на питка с диаметър 10 см върху повърхност, поръсена с брашно. Питките се разпределят на 2 купчинки по 3, като между тях се маже по лъжичка от зехтина. Оставят се на хладно за 10 - 15 мин.

  • 5.

    Питките се разточват с тънка точилка на 2 фини кори с диаметър около 90 см, като се ръси обилно брашно под и върху тях. Разточените кори се слагат върху ленена кърпа за 10 - 15 мин., за да позасъхнат леко.

  • 6.

    Всяка кора се поръсва с плънката и лъжица зехтин и се завива на руло с помощта на кърпата, върху която съхнат корите. Навиват се хлабаво на охлюв в намазана със зехтин тава. Отгоре също се намазват със зехтин с помощта на четка. Баницата се слага да се пече във фурна, загрята на 180˚ С за 30 - 40 мин., докато добре се зачерви. Вкусна е както топла, така и студена.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари