Начало За нас Реклама Контакти

Спанакът не признава кулинарни и географски граници

Снимка за Спанакът не признава кулинарни и географски граници

Цветът на пролетта

Често използваме зеленчуците и плодовете, за да изразим по-добре идеята за даден цвят. Например, за Пипи от едноименната детска книжка знаем, че е с морковено оранжева коса. Споменаваме, че еди-кое-си е патладжанено или доматено червено. Примерите са безкрайно много, но като става дума за зелено, се сещам само за грахово зелените очи на Скарлет О’Хара от „Отнесени от вихъра”. Никъде обаче не се споменава за спаначено зелено. А трябва да се отбележи, че цветът на пресния зеленчук е прекрасен и свеж. Особено когато очакваме пролетта да ни навести в пълната си прелест и ранната поява на нашия главен герой предвещава един от нюансите на зеленото, в които ще ѝ се наслаждаваме.

За да бъде картината пълна, да не забравяме, че спанакът е и много вкусен и може да се използва по най-разнообразни начини - пресен за салати или сок, задушен, на пара, запържен, в главната роля или като второстепенен актьор в кулинарните вълшебства от цял свят - от Индия, през Близкия Изток, до Европа и Америка. За спанака наистина можем да кажем, че няма граници.

Оттук-оттам

Липсата на досадни ограничения важи и за времето, по което расте - може да се отглежда през всеки сезон, като пикът му е през есента и пролетта. Едногодишното растение от семейство Amaranthaceae произхожда от Персия и най-ранните сведения за него се отнасят към 2000 пр. Хр. Някъде към VII век спанакът е пренесен в Китай като подарък от краля на Непал. На Стария континент се появява през Средновековието благодарение на арабите, които в този момент владеят Испания, и става любим на тамошните монаси. В цяла Европа започват да го ценят няколко века по-късно, а испанците го взимат със себе си през океана и така зелените листа стигат и до Новия свят.

Спанакът е бил предпочитаният зеленчук на Катерина Медичи. Когато напуска родната Флоренция, за да се омъжи за краля на Франция, тя довежда със себе си и готвачи, които го приготвят по най-различни начини. Оттогава насетне блюда с названието à la Florentine се поднасят върху канапе от спанак.

Според външния вид се различават три разновидности на зеленчука - с къдрави, полукъдрави и гладки листа. Някои изследователи смятат бейби спанака за отделен гладколистен вид. Той е особено подходящ за салати заради по-малките си по размер крехки и нежни листа. Когато избираме пресен спанак, най-добре е да не е пакетиран, за да се види цветът на листата. Те трябва да са наситено зелени, хрупкави и крехки, а дръжките им да не са дебели.

Може да се съхранява няколко дни в хладилник, но колкото повече стои, толкова повече губи хранителната си стойност, без това да се отразява непременно на вкуса му. Мие се непосредствено преди употреба, за да се запази по-дълго време.

Листа здраве

Повечето източници вкарват спанака директно в челната десетка на здравословните храни. Не можем да не споменем, че митът за високото му съдържание на желязо отдавна е развенчан. Причината за него е погрешно поставена десетична запетая, която десеторно увеличава съдържанието на метала в зеленчука. През 1937 г. се провежда ново изследване и грешката е поправена. Но за Америка е твърде късно. Там вече се е появил анимационният филм за Попай моряка - странното човече, побеждаващо лошите с помощта на тенекиени кутии със спанак, които излапва на един дъх, и става супер силен. Той е толкова влиятелен, че повишава потреблението на спанак с 33%. В знак на благодарност производителите на спанак дори му издигат паметник.

Освен желязото, което все пак присъства в доста солидни количества, той съдържа и бета-каротин, витамините С, Е и К, както и тези от В групата, фолиева киселина и множество минерални вещества.

След толкова много вероятни и невероятни неща, свързани със спанака, да отидем да хапнем, а? И тук вече е време да забравим напълно границите и да се отдадем на въображението си, защото спанакът може да се използва в огромен брой ястия: лазаня със спанак или пък баница, прясна салата или ризото, супа или сос, основно ястие с добре познатата гарнитура, приготвена със зехтин и чесън, или моето лично откритие - задушен с масло и куркума. 

от Петя Петкова Апр. 2015
Рецепти по темата
Коментари