Начало За нас Реклама Контакти

Ризото със спанак и горгонзола

Снимка за Ризото със спанак и горгонзола
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Италианската и френската кухня са във вечно съревнование коя е по-разпространена по света. Ако броим пицата и спагетите, то Ботуша печели вероятно с голяма преднина. Италия обаче не е само пица и паста. Още от древни времена населението на Апенинския полуостров се занимава със земеделие и отглежда различни зеленчуци, между които например аспержите. Разнообразието на ястия с или без месо, с риба или морски дарове е огромно и повечето неща са почти непознати извън пределите на страната.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 л пилешки бульон
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1 глава лук
  • 450 г ориз арборио или друг вид объл ориз с по-високо съдържание на нишесте
  • 3 с. л. зехтин или олио
  • 125 мл бяло вино
  • 200 г спанак
  • 200 г горгонзола или високомаслено синьо сирене, натрошено на дребно
  •  сол на вкус
  •  пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бульонът се слага да заври и се оставя да къкри.

  2. 2.

    В голям тиган с дебело дъно се сгорещява мазнината, прибавя се лукът, нарязан на ситно и чесънът и се задушават за 4-5 мин. Прибавя се оризът и се разбърква.

  3. 3.

    Налива се виното и се бърка, докато поеме. При непрекъснато бъркане се прибавя врящия бульон чаша по чаша, докато се поеме цялата течност и оризът се свари.

  4. 4.

    Прибавят се измитият нарязан спанак, сиренето и подправките. Бърка се 2-3 минути и веднага се сервира.


Подходящи типове вина
Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари