Начало За нас Реклама Контакти

Канелони със спанак

Снимка за Канелони със спанак
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Рикотата е в добра кулинарна позиция, съчетана със спанак, особено в тази утвърдена рецепта за канелони, която използва плътността и маслеността на бешамела и свежата пикантност на доматения сос.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 16 канелони
  2. 1 с. л. масло
  3. 300 г спанак
  4. 250 г рикота или фина извара
  5. 1 яйце
  6. 100 г настърган пармезан или кашкавал
  7. 1 с. л. лимонов сок
  8.  сол на вкус
  9. за соса бешамел:
  10. 75 г масло
  11. 2 с. л. брашно
  12. 600 мл прясно мляко
  13. 1 щипка индийско орехче
  14.  сол на вкус
  15. за доматения сос:
  16. 1 с. л. зехтин
  17. 1 малка глава лук, ситно нарязан
  18. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  19. 1 стрък селъри, тънко нарязан
  20. 400 г домати от консерва
  21. 1 ч. л. доматено пюре
  22. 2 с. л. листа от босилек, нарязани

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Спанакът се пуска за 10 сек. във вряща подсолена вода или на пара за 30 сек. и се изважда с решетеста лъжица. Подсушава се и се нарязва.

  2. 2.

    Смесва се спанакът с рикотата, яйцето, половината от пармезана и лимоновия сок. Сместа се посолява на вкус и канелоните се пълнят с помощта на пош или на торбичка с отрязан връх.

  3. 3.

    За соса бешамел маслото се разтопява на умерен огън в дълбок тиган, добавя се брашното и се разбърква с дървена бъркалка 1-2 мин. Слага се млякото при непрекъснато разбъркване. Сосът се оставя да поври на умерен огън, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Добавят се индийското орехче и сол на вкус.

  4. 4.

    За доматения сос в загретия зехтин се слагат лукът, селърито и чесънът. Разбъркват се 1-2 мин., докато омекнат, добавят се доматите и доматеното пюре. Подправя се на вкус. Сосът се оставя да поври 10 - 15 мин., за да се сгъсти. Добавя се босилекът.

  5. 5.

    Дъното на тавичка се намазва с масло. Слага се слой бешамел. Подреждат се канелоните. Заливат се с останалия бешамел, отгоре се заливат и с доматения сос и се поръсва останалият пармезан. Оставя се да престои 20 мин., за да омекнат канелоните, и се пече 30 - 40 мин. във фурна, загрята на 190° С.


Подходящи типове вина
Авг. 2012
Още подобни рецепти
Коментари