Начало За нас Реклама Контакти

Букатини аматричана

Снимка за Букатини аматричана
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Богатият сос аматричана произлиза от град Аматриче съвсем на северния край на границата между регионите Лацио и Абруцо. Специфичният елемент в рецептата са гуанчиале - сурово сушени свински бузи, които в Италия са обичаен продукт, а по другите части на света може да се заменят с малко по-достъпната панчета, която се добива от корема на животните.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г букатини
  • 200 г гуанчиале или панчета, нарязана на малки кубчета
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 малка глава лук, ситно нарязана
  • 1 малка суха люта чушчица
  • 100 мл бяло вино
  • 700 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 100 г сирене пекорино, настъргано
  •  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    В загретия зехтин се слага месото и се разбърква на умерен огън, докато мазнината на парченцата месо стане прозрачна и леко се зачерви. Изважда се.

  • 2.

    В останалата мазнина от запържването се слагат лукът и цялата люта чушчица. Разбъркват се, докато лукът се зачерви леко. Сипва се виното и се бърка, докато се изпари. Прибавят се пюрето и доматите. Разбъркват се на умерен огън 10 - 12 мин., докато останат на мазнина. Подправят се на вкус.

  • 3.

    Букатините се сваряват според инструкцията на опаковката. Отцеждат се и се сипват в соса. За да станат по-сочни, може да се добави малко вода от варенето на пастата. Разбъркват се с парченцата месо и половината от сиренето. Другата половина се поръсва в чиниите при сервиране.

  •  
Подходящи типове вина
Септ. 2015
Още подобни рецепти
Коментари