Начало За нас Реклама Контакти

Баница на тиган със спанак и пресен лук

Снимка за Баница на тиган със спанак и пресен лук
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тази бърза пролетна баница е с малко повече плънка и съответно е по-сочна от „консервативните“ родни баници. Направата й също е интересна, понеже се спестява традиционното редуване на кори и пълнеж. А съчетанието от зелен лук, пушен кашкавал и яйца е направо вълшебно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 6 ръчни кори за баница
  • 3 с. л. разтопено масло
  • 100 г спанак и/или рукола, почистени
  • 2 стръка пресен лук, ситно нарязани
  • 200 г пушен кашкавал, настърган
  • 2 печени чушки, ситно нарязани
  • 200 г краве сирене, натрошено
  • 2 яйца
  •  цедено мляко за гарниране
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    С помощта на четка корите се намазват с разтопено масло и се слагат една върху друга.

  • 2.

    Смесват се спанакът, лукът, кашкавалът, чушките и сиренето. Разбъркват се с яйцата.

  • 3.

    Тиган с незалепващо покритие с диаметър 24 - 26 см се загрява на умерен огън, слага се на дъното му 1 с. л. масло да се разтопи и се дръпва от огъня. По дъното се притискат слепените кори, така че краищата им да останат да висят навън. Слага се пълнежът и краищата се сгъват навътре, за да покрият сместа. Намазват се с масло.

  • 4.

    Когато се зачервят корите, цялата баница се обръща върху голяма чиния и се връща отново в тигана, за да се запече и другата страна  още 4-5 мин. Може да се сложи и за 10 мин. във фурна, загрята на 200° С.

  • 5.

    Сервира се с цедено мляко.
     


Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари