Начало За нас Реклама Контакти

Спаначена пита с маслини

Снимка за Спаначена пита с маслини
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Дали тази свежа и нежна рецепта ще се нарече пита, баница, тарта или киш не е от голямо значение. Важното е, че е изключително достъпна и лесна за приготвяне, а има празничен вид и с вкуса си впечатлява всекиго.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
  2. 1 с. л. зехтин или олио
  3. 500 г спанак
  4. 4 яйца
  5. 2 с. л. заквасена сметана
  6. 200 г кашкавал
  7. 100 г маслини, нарязани на кръгчета
  8. 250 г фини кори за баница
  9. 50 г разтопено краве масло

  10.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Празът се задушава в зехтина. Прибавя се нарязаният спанак и се разбърква 3–4 мин, след което се отстранява от огъня и отделената течност се излива. След като поизстине, се добавят разбитите със сметаната яйца, кашкавалът и маслините.

  2. 2.

    Корите за баница се изрязват на голям квадрат. Подреждат се на дъното на форма за печене с диаметър 28 см, като се мажат с разтопено масло. Всяка се слага така, че краищата й да се разминават с тези на предишната. След като се наредят всички кори, висящите краища се подвиват по ръба на формата. В получената “купа” се слага спаначената смес.

  3. 3.

    Питата се пече в загрята на 200° С фурна за 20–25 мин. Сервира се с прясна салата.

Вариации
Направете питата с настъргани тиквички вместо със спанак
Заменете кашкавала със сирене

Подходящи типове вина
Февр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари