Начало За нас Реклама Контакти

Лазаня със спанак

Снимка за Лазаня със спанак
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Лазанята е любимо ястие на малки и големи, но децата и тийнейджърите са й най-страстните фенове. Разбира се, те обикновено предпочитат класическата рецепта с телешка кайма, доматен сос и бешамел. Но щом е лазаня, нищо чудно да харесат и тази тук - пролетна, нежна и ароматна. Възрастните със сигурност ще я оценят с 6 плюс.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1½ кг спанак
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с. л. масло
  • 150 г сметана
  • 150 г моркови
  • 200 г горгонзола или друго синьо сирене
  • 100 г заквасена сметана
  •  сол
  •  прясно смлян черен пипер
  •  индийско орехче
  •  масло за намазване на формата
  • 250 г сухи кори за лазаня
  • 150 г настърган ементал или кашкавал
  •  листа салвия за украса
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Спанакът се почиства и се измива добре. Отцежда се в цедка и се нарязва на широки ивици.

  • 2.

    Лукът и чесънът се обелват, нарязват се на ситно. Маслото се сгорещява в тенджера, лукът и чесънът се задушават.

  • 3.

    Добавя се спанакът и се задушава още 3 мин. Сипва се сметаната и се оставя да кипне.

  • 4.

    За соса морковите се обелват и се настъргват на много ситно ренде. Горгонзолата се нарязва на парченца и се сипва заедно със сметаната в тенджерка.

  • 5.

    Слага се на огъня, докато сиренето се разтопи. Подправя се със сол, пипер и малко прясно настъргано индийско орехче, след това се добавят настърганите моркови.

  • 6.

    Фурната се загрява на 180° С. Тавичката за печене на лазанята се намазва с маслото. Полагат се на слоеве корите, горгонзолата и спанака в тази последователност.

  • 7.

    Най-отгоре се завършва със спанак. Поръсва се с ементала и лазанята се нарязва на парчета.

  • 8.

    Пече се около 35 мин. в загрятата фурна. Листенцата салвия се измиват, подсушават се и се слагат за украса към всяко парче лазаня. Сервира се гореща.
     

Тази, както и много други рецепти, ще намерите в книгата "Вегетариански рецепти" от кулинарната поредица "За модерни хора", издавана от Gourmet Publishing.

Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари