Начало За нас Реклама Контакти

Таку-таку с париуела редукция

Снимка за Таку-таку с париуела редукция
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Това смайващо с богатите си аромати и причудлива смес от съставки ястие е рожба на креолската кухня в Перу. За неговото приготвяне чернокожите робини използвали остатъците от храна. Освен с морски съставки сосът за заливката се приготвя и с различни видове меса или кайма. Рецептата е на шеф Карлос Портен от "Ломо".

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  1. за таку-таку:
  2. 200 г бекон, нарязан на кубчета, по желание
  3. 2 ч. ч. сварен или консервиран червен фасул
  4. 1 ч. ч. сварен ориз
  5. 3 с. л. зехтин
  6. 1 с. л. чесън, нарязан на ситно
  7. ½ ч. ч. лук, нарязан на ситно
  8.  сол и черен пипер на вкус
  9. ½ ч. ч. винен оцет
  10. 1 звезден анасон, грубо счукан
  11. 1 пръчка канела
  12. 5 карамфилчета
  13. 1 щипка риган
  14. 1 щипка мащерка
  15. 1 щипка кимион, грубо счукан
  16. за париуела:
  17. 600 г пресен октопод
  18. 300 г стриди (или леко сварени черни миди), почистени
  19. ½ ч. ч. зехтин
  20. 1 с. л. чесън, ситно нарязан
  21. 2 средни глави лук, ситно нарязани
  22.  чили сос на вкус
  23. 3 домата, обелени, почистени и нарязани на кубчета
  24. 1 дафинов лист
  25. 1 ч. л. червен пипер
  26. ¼ ч. ч. бяло вино
  27. 1½ ч. ч. рибен бульон
  28. 1 ч. л. пресен риган
  29.  сол и пипер на вкус
  30. 1 с. л. писко или гроздова ракия
  31.  пресен кориандър

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За таку-таку в дълбок тиган на умерен огън се сгорещява зехтинът и чесънът се запържва до златисто. Слага се лукът и се сотира 2 мин. Прибавя се беконът, след няколко секунди се изсипва фасулът и се разбърква. Добавят се оцетът, звездният анасон, канелата и карамфилът. Огънят се намалява и когато започне да ври, се подправя със сол, пипер и останалите подправки. Оставя се да къкри около 5 мин. Слага се оризът и се разбърква с дървена лъжица. Маха се от огъня и се оставя да изстине.

  2. 2.

    От изстиналата смес се оформят сплеснати елипсовидни кюфтета, които се изпържват до златисто и хрупкаво в зехтин.

  3. 3.

    Париуелята може да се приготви и с други морски дарове по избор. В уок или дълбок тиган на умерен огън се загрява зехтинът и чесънът се запържва до златисто. Слага се лукът и се готви около 2 мин., докато стане прозрачен. Прибавят се чили сосът, червеният пипер, доматите и дафиновият лист. Разбърква се около 3 мин.

  4. 4.

    Добавят се октоподът и стридите, сотират се и се заливат с виното и бульона. Оставят се да поврат 3 мин. и се сипва ракията. Огънят се намалява и ястието се оставя да къкри 4 мин. Подправя се със сол, пипер, риган и няколко капки сок от лайм.

  5. 5.

    Сервира се, като върху всяко таку-таку се слага от париуелята и се поръсва с нарязан пресен кориандър.
     


Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари