Начало За нас Реклама Контакти

Карлос между Лима, Кьолн и София

Снимка за Карлос между Лима, Кьолн и София

Много софиянци познават Карлос Портен. През 2006 г. той пристига в града и отваря популярния ресторант и бар Butchers на ул. „Шейново“ 4а. Шест години по-късно сменя както името, така и концепцията на ресторанта и на малката уличка се появява перуанският Ломо. Промяната е логична и естествена, защото Карлос е перуанец, роден в Лима. По-късно със семейството си се премества в Кьолн, Германия, но все още пази спомена за неделните сутрини в родния си град, когато чернокожите продавачи на тамали с викове предлагат натрупаните в огромни кошници пакетчета от бананови листа със сготвени на пара царевично тесто и месо. Вече в София шеф Портен неколкократно се опитва да приготви тамали, но заради специфичните качества на перуанската царевица, те просто не се получават, както трябва.

Тях няма да ги видите в почти ежедневно сменящото се меню, но Карлос предлага на клиентите многобройни други традиционни рецепти от южноамериканската страна: класическо севиче от сурова риба, маринована в сок от лайм с лук, джинджифил и люти чушки; топящ се в устата чичарон – пържено в собствената си мазнина свинско месо от корема; папас а ла уанкаина или картофи с пикантен сос от прясно сирене и шафран, както и ломо салтадо, ястието, дало името на ресторанта, което се приготвя от говеждо, зеленчуци, пържени картофи, оцет и соев сос. Богатата гозба е част от чифа кухнята, създадена от перуанците с китайски произход, които са потомци на емигрантите от азиатската страна, пристигнали в Южна Америка преди около 2 века.

Може да се предположи, че перуанската храна се приготвя трудно в България заради липсата на типичните продукти, но шеф Портен е на противоположно мнение. Според него кухнята на Перу е толкова разнообразна, че в нея ястията, чиито съставки без проблем се намират у нас, са изключително многобройни. Това, разбира се, не му пречи да създава собствени версии на класическите рецепти, които малко или много да са съобразени с българския вкус. За тези интерпретации му помагат дългият професионален опит и уменията, наследени и предадени от неговите роднини по майчина линия – Карлос е четвъртото поколение на рода, което е в ресторантьорския бизнес.

Запален и уверен, Карлос Портен с неговите истории, планове и проекти е нетрадиционният готвач, който успява постепенно да запознае и съблазни софийската си публика с невероятната перуанска кухня във все още злощастно ощетената откъм етнохрана софийска кулинарна сцена. Неговият успех ще е късмет за всички нас.
 

от Людмил Хайдутов Май 2013
Рецепти по темата
Коментари