Начало За нас Реклама Контакти

Адобо

Снимка за Адобо
60
Време за приготвяне: 1 час + 1 ден за мариноване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Адобо е понятие, характерно за иберийската кухня, широко навлязло в Латинска Америка. Означава марината или сос от оцет, вино, зехтин и подправки, която в миналото се е използвала за консервиране на месото, а днес е начин за овкусяване на ястията. Адобо се наричат и самите ястия, приготвени в тази марината. Рецептата е приготвена от шеф Карлос Портен от Ломо - перуанския ресторант в София.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. 1 кг свинско месо от бута
  2. 100 мл чили сос
  3. 1 ч. ч. червено вино
  4. ½ ч. ч. винен оцет
  5. ½ ч. л. смлян черен пипер
  6. 1 ч. л. смлян кимион
  7. 1 ч. л. бахар на зърна
  8. 1 с. л. риган
  9. 150 г чесън, ситно нарязан
  10. 4 дафинови листа
  11. ½ л телешки бульон
  12. 2 кг сладки картофи
  13.  сокът от 2 портокала
  14. 1 ч. ч. захар
  15. 2 глави червен лук
  16.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се нарязва на кубчета 4 х 4 см. Маринова се 1 ден в чили соса, виното, оцета, сол, черен пипер, кимион, бахар, риган и чесън.

  2. 2.

    Слага се на много тих огън 45 – 60 мин. заедно с дафиновия лист и бульона.

  3. 3.

    Сладките картофи се сваряват във вода с портокаловия сок и захарта.

  4. 4.

    Месото се сервира със сладките картофи и лука, нарязан на полумесеци. Може да се добавят и фламбирани моркови.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари