Начало За нас Реклама Контакти

Палачинки Гундел

Снимка за Палачинки Гундел
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тези палачинки с шоколадов сос и пълнеж от ядки са един от световноизвестните унгарски десерти наред с шомлой галушка и добош торта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за палачинките:
  • 250 г брашно
  • 1 яйце
  • 250 мл прясно мляко
  • 250 мл газирана вода
  • ½ ч. л. сол
  • 2-3 с. л. олио
  • 2 с. л. масло за намазване на палачинките
  • за ореховия пълнеж:
  • 1½ ч. ч. смлени орехи
  • 200 мл сметана
  • ½ ч. ч. пудра захар
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 1 ч. ч. стафиди
  • 50 мл ром
  • за шоколадовата заливка:
  • 150 мл прясно мляко
  • 3 жълтъка
  • 50 г тъмен шоколад, нарязан на ситно
  • 50 г какао
  • 3 с. л. захар
  • 2 с. л. масло
  • 50 мл ром
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се разбърква с яйцето, млякото, солта и газираната вода. Ако са останали бучки, може да се прецеди. В намаслен загрят тиган се сипват на тънък слой палачинки, които се изпичат от двете страни до златисто. Още горещи се намазват с масло.

  • 2.

    За пълнежа орехите се разбъркват със сметаната, захарта, ромът, стафидите, ванилената захар и лимоновата кора. Палачинките се намазват и се сгъват на четири.

  • 3.

    За заливката млякото се разбърква с жълтъците и захарта. Слага се на котлона на слаб огън при непрекъснато разбъркване. Добавят се шоколадът и какаото, разбъркано с 1 с. л. захар. Накрая се добавят маслото и ромът.

  • 4.

    Палачинките се гарнират със соса и останалия пълнеж.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари