Начало За нас Реклама Контакти

Пържени филии с топъл ябълков сос

Снимка за Пържени филии с топъл ябълков сос
20
Време за приготвяне: 20 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Хората са измислили всякакви начини да използват продуктите с изтичаща годност. Във времена на недоимък пържените филии са били изобретателна форма да се изяде коравият хляб. Традицията съществува във Франция, Испания, Англия,, а също и у нас. Тази рецепта е холандската версия, представена от Боб ван де Санде.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за филиите:
  • 1 яйце
  • 2 пакетчета ванилена захар
  • 1 ч. л. канела
  • 250 мл мляко
  • 8 филии стар хляб
  • 40 г масло
  • за ябълковия сос:
  • 1 кг ябълки
  •  сок от ½ лимон
  • 100 мл вода
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. канела

Начин на приготвяне

  • 1.

    Яйцето, ванилената захар, канелата и млякото се разбиват леко в дълбока чиния.

  • 2.

    Изрязват се коричките на хляба, филиите се овалват в яйчената смес една по една и се подреждат на купчина. Остатъкът от сместа се излива върху тях и се оставя да попие.

  • 3.

    Половината от маслото се загрява в голям тиган и половината от филиите се изпържват в него за 5 мин. до позлатяване. Изваждат се, тиганът се почиства и останалите филии се изпържват до златисто в остатъка от маслото.

  • 4.

    За соса ябълките се обелват, почистват се от семките и се нарязват на малки парченца.

  • 5.

    Парченцата ябълки се слагат във водата с 1 с. л. от лимоновия сок, захарта и канелата в голям дълбок съд и се оставят да заврат. Огънят се намалява, съдът се оставя полуотворен да къкри около 15 мин. От време на време се разбърква. Капакът се маха и котлонът се изключва. 

Апр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари