Начало За нас Реклама Контакти

Терин от патладжани и шоколад

Снимка за Терин от патладжани и шоколад
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 8 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна

Патладжанът има много специфичен землисто-пикантен вкус, който почти необяснимо, но изключително елегантно подхожда на всеобщия любимец шоколада.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • за патладжаните:
  • 2 средни патладжана, нарязани на тънки резени
  • 3 с. л. морска сол
  • 100 мл олио
  • 1 с. л. масло
  • 3 с. л. брашно
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • 1 ч. л. канела
  • за пълнежа:
  • 400 г рикота или фина извара
  • 3 яйца
  • 100 г бисквитки амарети, натрошени
  • 150 г стопен тъмен шоколад
  • 6 с. л. пудра захар
  • 50 г бадеми, запечени и нарязани на ситно
  • 2 с. л. захаросани портокалови корички или 1 ч.л. настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне

  • 1.

    Солта се разтваря в 2 л вода и в нея се слагат резените патладжани за 20 мин. Измиват се и се подсушават.

  • 2.

    В тиган се загряват маслото и 2 с. л. от олиото. Резените патладжани се овалват в брашното и се изпържват от двете страни до лек златист цвят. Поставят се върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина, и се овалват в сместа от пудра захар и канела.

  • 3.

    За пълнежа всички съставки се разбъркват заедно с бъркалка.

  • 4.

    На дъното на продълговата форма за кекс се нареждат редове от патладжаните и се редуват с пълнежа, докато свършат. Завършва се с патладжани. Всичко се завива с алуминиево фолио и се запича 40 мин. във фурна, загрята на 160° С. Охлажда се и се слага в хладилника за една нощ. Теринът се сервира охладен, нарязан на резени, с топка ванилов сладолед и кафе.

  •  
Окт. 2014
Още подобни рецепти
Коментари