Начало За нас Реклама Контакти

Филе от токачка със сладко-кисел сос

Снимка за Филе от токачка със сладко-кисел сос
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Токачка или филета от токачка вече се намира в някои най-големи наши вериги. Но ястието може да се приготви и с филета от хубаво пиле (най-добре селско или свободно гледано във ферма). Рецептата на пловдивският кулинарен маг Ники Боруков от Сол и пипер е лесна за приготвяне и изключително ефектна, особено за по-специална вечеря.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 филета от токачка
  2. 150 г кускус
  3. 150 г зелена леща
  4. 30 мл зехтин с аромат на трюфел
  5. 4 свежи листа от зелена салата
  6.  зехтин
  7.  мащерка
  8. 20 г пармезан, настърган на люспи
  9.  сол
  10. за сладко-киселия сос:
  11. 150 г манго
  12. 60 г мед
  13.  балсамов оцет на вкус
  14.  сок от лимон на вкус
  15.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Всички продукти за соса се слагат да врат заедно, след което се пасират до получаване на чист хомогенен сос.

  2. 2.

    Лещата и кускусът се сваряват до готовност поотделно с няколко стръка мащерка, отцеждат се, смесват се и се подправят с малко зехтин, сол и пармезан.

  3. 3.

    Филето от токачка се изпича на скара или грил тиган и след като е готово, се нарязва на ивици, аранжира се в листата от салата, посолява се леко и се залива със соса и трюфеловия зехтин. Сервира се заедно с гарнитурата от леща и кускус.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари