Начало За нас Реклама Контакти

"Сол и пипер" под тепетата

Снимка за

В легендарния бохемски Пловдив никак не е лесно да попаднеш в ресторант с наистина вкусна храна, безусловно вкусна. Затова тук с нескрито удоволствие ви представяме Сол и пипер - в центъра, зад паметника на Съединението. Всички предпоставки мястото да е истински вкусно са налице. Откри го това лято един от най-добрите и най-любими на отявлените пловдивски гастрономи шеф-готвачи, Николай Боруков – човекът, който години наред приготвяше фантастична средиземноморска кухня и привличаше солидна постоянна клиентела във „Фадо“, чак в индустриалната зона на Пловдив. Salt&Pepper е новата рожба на неговата страст към добрата и сърцата кухня със средиземноморски уклон.

 

Атмосфера с вкус и аромати

Няма как да се обърка човек – „Сол и пипер“ заема втория етаж на триетажна офис сграда в наситено розово, между паметника на Съединението на бул. „6-и септември“ и река Марица. Двете нива на салона – просторен, светъл и приятно еклектичен, са разделени от аквариуми , със стриди, раци и омари, а кухнята е фантастично голяма и модерно оборудвана. Тук всичко говори за храната, и то говори нежно и със страст. Сандъчета с люти чушки, чери домати, праз лук, чесън и най-различни ароматни билки опасват цялата тераса – просторна и уютна тя обточва целия салон и е огромен плюс на ресторанта - благодарение на газовите печки и на подвижните системи за затваряне се ползва през цялата зима, и като външен салон, и като оранжерия за градинските насаждения на Ники Боруков. Докато вечеряш с гледка към един от старите градски квартал на Пловдив, ухания на розмарин, лавър и босилек се носят край теб.

Лицето и сърцето на ресторанта

Италианците казват образно, че един ресторант върви добре, ако собственикът винаги подпира шкафовете в салона с корема си. Пределно ясно, нали? Николай Боруков е винаги на линия – дали в кухнята, дали в салона или на пазара, той е 200% ангажиран пряко с работата. Опитен професионалист, страстен познавач на продуктите и техниките и надарен готвач, той постига чудесна съвременна храна, пълна с вкус и аромати, както и притегателна атмосфера - нищо чудно, че цялата му постоянна клиентела, създадена през годините, се мести заедно с него. Принос за това има и слънчевата и общителна натура на готвача-собственик. А за да не изброявам отличията спечелени от него, индивидуално или в екип, на кулинарни олимпиади и конкурси, просто се отбийте в „Сол и пипер“ и обърнете внимание на неговата „стена на славата“. Активен член на Българската асоциация на професионалните готвачи, Ники Боруков не спира да организира събития развиващи и утвърждаващи кулинарната култура у нас.

Да си оближеш пръстите

Дневно, обедно и постоянно меню – такава е организацията на предложенията в „Сол и пипер“, като „постоянно“ е условно понятие, тъй като всяка седмица се въвеждат нови кулинарни хрумвания, вдъхновени от сезонни или специални местни продукти, появили се на пазара или доставени от малки производители и фирми. Ники Боруков и целият му екип в кухнята са маниаци на тема добри, качествени и истински продукти и не престават да издирват такива, а някои си произвеждат сами, както вече стана дума.

В „Сол и пипер“ разчитайте на ястия, които ще разнообразят и обогатят обичайния ви ежедневен кулинарен свят – менюто всеки ден включва необичайни съставки като токачка, яребица, петле, еленско филе, фазан или свободна гледано пиле. Отдавна пловдивският шеф-готвач е известен като майстор на гъшия дроб, на манатарките, на рибите и морските дарове - така че видите ли ги в менюто, знайте че си заслужават. Както и тукашната прясна паста, току-що изпечените домашни хлябове, собствените терини, пастети, луканки и пастърми. Десертите също са наслада за небцето и част от цялостната концепция за съвременна, богата и вкусна кухня. За един наистина мераклийски гурме ресторант, съотношението между качеството и цените е оптимално, а най-хубавото е, че от класическата супа в обедното меню до най-специалното месо и най-финия деликатес, всяко ястие те кара да си оближеш пръстите.

от Веселина Маринова Ноем. 2012
Коментари