Начало За нас Реклама Контакти

Дал фрай

Снимка за Дал фрай
70
Време за приготвяне: 70 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Макар зърната за приготвянето на дал фрай, известен и като дал тадка, да са изключително непопулярни в България, те могат да се намерят в специализираните магазини и онлайн. Минималните усилия си заслужават, защото шестващото из цяла Индия ястие е изключително вкусно. Тази рецепта е приготвена от шеф Пракаш Мишра от столичния ресторант Шафран.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 400 г тур дал
  • 1 средна глава лук, нарязана на ситно
  • 1 среден домат, нарязан на кубчета
  • 2 зелени люти чушки, нарязани на ситно
  • 4-5 сухи люти чушлета
  • 10 - 12 къри листа
  • 50 г джинджифил и 30 г чесън, счукани заедно на паста
  • ½ ч. л. черен синап на зърна
  • 2 ч. л. кимион на зърна
  • ¼ ч. л. асафетида
  • 1 ч. л. куркума
  • ½ ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. сушени листа от сминдух - касури метхи
  • 4-5 с. л. олио, гхи или масло
  • 1 ч. л. лимонов сок, по желание
  • 3-4 ч. л. пресен кориандър, нарязан на ситно
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Тур дал се сварява в 600 мл вода заедно със куркумата и сол на вкус. Размачква се леко с телена бъркалка или лъжица.

  • 2.

    В тиган се загрява мазнината. Добавят се синапените зърна и се захлупва. Когато започнат да пукат, се сипва кимионът и се запържва. Слага се лукът и се готви, докато стане прозрачен и съвсем леко покафенее. Добавя се пастата от джинджифил и чесън и се запържва, докато изчезнат суровите ѝ аромати. Слагат се зелените и сухите чушлета и къри листата. Разбърква се. Сипват се смлените подправки - куркума, червен пипер, асафетида, и се запържва 1-2 мин. Добавя се доматът и се готви 2-3 мин., докато омекне.

  • 3.

    Сипва се размачканият дал, разбърква се. Добавя се вода и сол на вкус. Готви се 3-4 мин. или докато се сгъсти. Дал фрай трябва да е средно до много гъст.

  • 4.

    Листата сминдух се натрошават и се добавят в ястието. Вари се още минута и котлонът се изключва. По желание се добавя лимонов сок.

  • 5.

    Гарнира се с кориандъра и малко гхи. Сервира се с бял ориз басмати, биряни, ориз с кимион, пулао с шафран, както и с плосък хляб като роти или нан.

Подходящи типове вина
Апр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари