Къри листа
Murraya koenigii е дърво от Южна Азия, чиито плътни листа са изключително популярна подправка в гозбите от Щжна Индия, Шри Ланка и места като Фиджи и Реюнион, където има осезаемо индийско присъствие.
Пресните листа имат много специфичен свеж аромат, в който се усещат анасонови и цитрусови тонове, но те не са определящи за описанието. Буквално нищо друго не мирише на свежи къри листа.
Те се използват в сочни солени ястия, независимо дали са постни, с варива, риба или месо. Обикновено се прибавят цели в началото на готвенето, като се запържват в сгорещено олио заедно със почти задължителните за комплексността на индийската храна синапени зърна и асафетида.
За съжаление пресните къри листа са голяма рядкост дори и в големите азиатски магазини в западноевропейските и северноамериканските градове. Освен това за тях няма подходящ заместител, затова единствената алтернатива са изсушените листа. Ароматът им е в пъти по-слаб от този на пресните и в него се долавят нотки на сено и зелен чай.
Отскоро сухи къри листа се продават и в България в магазини за подправки и в такива за биопродукти.
За да сме наясно, къри листата нямат нищо общо с жълтеникавата прахообразна смес от подправки, която често се продава по магазините. Те дори не влизат в състава й.
Освен това не трябва да се бъркат и с т. нар. къри растение Helichrysum italicum, което представлява сивозеленикав средиземноморски полухраст с жълти цветове, който мирише на нещо като смес от пелин и смола и не се използва за кулинарни цели.