Начало За нас Реклама Контакти

Добре че са индийските ресторантите, та малко да запълнят огромната софийска липса на заведения с вкусна екзотична и етно храна. Вярно е, че се броят на пръстите на едната ръка, но поне всеки от тях има своите достойнства и история. А „Шафран“ ни привлече и с нетрадиционен адрес.

Всъщност така и не установихме официалното местоположение на ресторанта, почти скришно подслонил се в нова сграда с разнообразни функции в покрайнините на противоречивия Студентски град. За ориентация служат ул. „Франсоа Митеран“ и блок 42б. Недостигът на последователна градоустройствена мисъл е твърде забележим в тази част на света, но веднъж влезли в „Шафран“, всякакви логистични несгоди бързо изчезват заедно с дима на ароматната пръчица агарбати.

Разделеният на две салон е с удобно пресметнати разстояния между масите, достатъчно светъл и приятно умерен в очакваните и желани прояви на ориенталски кич. Все пак за по-експресивните натури едната зала е смело оцветена във виолетово, каквито са цветовете на шафрановия минзухар, и червено. Дизайнът е решение на собственика Пракаш Мишра, който е и главен готвач.

Той пристига в България преди осем години, за да бъде шеф-готвач за индийския екип в "Кремиковци". Преди това трупа опит в престижни хотелски ресторанти в Мумбай и Делхи, а кулинарното си образование е получил също в индийската столица. През 2008 позицията му е закрита поради смяната на собствеността на металургичния комбинат, което ощастливява софийските ценители на добрата храна, защото шеф Пракаш в края на годината отваря „Шафран“.

Менюто е класически подбор от автентични ароматни ястия от Северна Индия – специалитети от варива, ръчно направеното сирене панир, морски дарове, пилешко и агнешко. Присъстват и блюда, които не може да се вкусят на друго място в София като рара гощ от агнешко и пилешко месо и тадака дахи от бамя, кисело мляко и джинджифил. Понеже с индийската храна не трябва да се бърза, но тя трябва и да е топла, гозбите се поднасят в специални съдове, които хитро и напълно достатъчно се подгряват само с чаени свещи. Услужливо всяко ястие се предлага, приготвено според степента на поносимост на клиентското небце към прословутата индийска пикантност.

Доставката на специфичните продукти за много от ястията е директно от Индия или пък от Обединеното кралство, но за месото и зеленчуците се разчита на българското производство.
Макар да е майстор на традиционната индийска кухня, шеф Пракаш смята, че тя може да бъде и основа за модерни интерпретации. Тази идея е в основата на бизнес план за хов ресторант, който търси реализацията си във Варна или Бургас.

Изглежда, собственикът освен към готвенето има и нетрадиционен подход и към избора на мястото на ресторанта си. Признава, че в началото студентската локация на „Шафран“ е била проблем, но сега жителите на околните квартали, многобройните нови жилищни комплекси и тузарските селения оттатък Околовръстното са припознали ресторанта като семеен и често го посещават. Интересът към ресторанта се поддържа от шеф Пракаш и с ежеседмичните лично провеждани от него кулинарни курсове за приготвяне на индийска храна. Така че, независимо от повода, всяко пътуване дотук си струва.

от Людмил Хайдутов Март 2013
Рецепти по темата
Коментари