Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко печено на ниска температура

Снимка за Агнешко печено на ниска температура
60
Време за приготвяне: 1 час + 1 ден за мариноване и печене
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Рецептата е на Петър Йоргов, шеф-готвач на ресторант Diwine във Варна. Методът за печене на ниска температура се използва сравнително често в ресторантьорството, тъй като обработеното по този начин месо става сочно, крехко, а вкусовите му качества изпъкват още по-ярко.  

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг агнешко месо без кост, най-добре плешка
  • 800 г пресни зелени аспержи
  • 100 гкраве масло
  • 100 мл червено вино, Брунело или друго качествено червено вино
  • 20 г прясна мащерка
  • 80 г отлежал овчи кашкавал
  • 20 г летен черен трюфел
  • 80 г чери домати за декорация
  •  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Агнешкото се слага в саламура от 1 л вода с 40 г сол за 12 часа.

  • 2.

    Пече се в тавичка с 400 мл вода, добре увита с алуминиево фолио, на 140° С в продължение на 8 - 10 часа.

  • 3.

    Нарязва се на 4 порции и парчетата се глазират в сгорещено масло.

  • 4.

    Аспержите се почистват от долната страна, без да се белят, защото са много крехки. Задушават се в половината от маслото около 4 мин. и се подправят със сол и пипер.

  • 5.

    Сосът се приготвя като към течността от печенето на агнешкото се добавя предварително редуцираното червено вино и мащерка. Накрая сосът се монтира, като се добавя останалото масло – ледено и нарязано на парченца, и се разбърква, докато стане хомогенен. Ако има нужда, се добавя сол на вкус.

  • 6.

    Овчият кашкавал и летният трюфел се нарязват на тънки резени и ястието се декорира с тях, с чери домати и листенца мащерка.


Подходящи типове вина
Авг. 2013
Още подобни рецепти
Коментари