Начало За нас Реклама Контакти

Курбан чорба

Снимка за Курбан чорба
200
Време за приготвяне: 200 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Изкуството на курбан чорбата е изключително важно, заради ролята ѝ на приношение, което все пак трябва да зарадва и молителите с вкуса си. Рецептата от сливенския край може и да е с малко продукти, но се приготвя с внимание и уважение към вида и вкуса.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • 1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета с костите
  • 1 дафинов лист
  • 1 глава лук
  • 2 с. л. морска сол
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна

Начин на приготвяне

  • 1.

    Месото се измива и се залива с 3 л студена вода. Слага се да заври на умерен огън. От момента, в който започне да се образува пяна, тя непрекъснато се отделя с решетеста лъжица. Огънят не бива да е много силен, за да може отделянето на пяната да е постепенно.

  • 2.

    Когато спре да се отделя пяна, месото се изважда, а бульонът се прецежда през двойно прегъната марля. Връща се месото, добавят се солта, пиперът, цялата глава лук и дафиновият лист. Щом заври, огънят се намалява и се оставя да къкри на тих огън около 2 часа или докато месото омекне.

  • 3.

    Отново се прецежда бульонът и се сервира в дълбока чиния с няколко късчета месо и пресен селски хляб със самардала.
     

Юни 2015
Още подобни рецепти
Коментари