Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко с кисело мляко по албански

Снимка за Агнешко с кисело мляко по албански
120
Време за приготвяне: 120 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тàве кòси е националното ястие на Албания, което се приготвя много лесно, макар и сравнително дълго. Но това важи и за всяко друго балканско ястие с агнешко.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • 1 кг агнешко месо, нарязано на кубчета
  • 4 с. л. брашно
  • 100 г масло
  • 2 с. л. зехтин
  • 200 мл горещ зеленчуков бульон или вода
  • 3 с. л. ориз
  • 3 с. л. пресен риган или 1 с. л. сушен
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 400 г кисело мляко
  • 3 яйца
  • 2 щипки индийско орехче
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Месото се поръсва със сол, черен пипер и 2 с. л. брашно и се разбърква добре.

  • 2.

    В тенджера се загряват зехтинът и 50 г от маслото. Месото се сотира до златисто на три части.

  • 3.

    В тенджерата се слага всичкото месо, залива се с 200 мл горещ зеленчуков бульон или вода и се вари на тих огън под капак, докато месото омекне за около 50 мин.

  • 4.

    Слагат се оризът, чесънът и риганът. Ако е извряла цялата течност, се наливат още 100 мл горещ бульон или вода. Посолява се на вкус. Вари се на тих огън около 12 мин., докато оризът омекне.

  • 5.

    Ястието се сипва в тава.

  • 6.

    Останалото масло се сгорещява и в него се слагат останалите 2 с. л. брашно. Разбърква се на умерен огън 1 мин. Отстранява се от огъня и към него се слага при непрекъснато разбъркване млякото, индийското орехче, сол на вкус и разбърканите яйца.

  • 7.

    Месото се залива със сместа и се пече в загрята фурна на 200° С около 30 мин., докато се зачерви.

Галерия
Подходящи типове вина
Май 2016
Още подобни рецепти
Коментари