Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени тиквички с агнешко

Снимка за Пълнени тиквички с агнешко
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пролетта е чудесно време за всякакви вкусни експерименти с дъхавото агнешко месо, а запечените пълнени тиквички са една наистина добра идея.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 тиквички
  2. 3 с. л. зехтин Classic
  3. 1 глава лук, ситно нарязан
  4. 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  5. 1 пръчица канела
  6. 500 г агнешко или телешко месо, смляно
  7. ½ ч. л. кимион
  8. ⅓ ч. л. млян черен пипер
  9. ⅓ ч. л. смлян бахар
  10. 1 домат, обелен и ситно нарязан
  11. 2 с. л. сушени вишни или 2 сушени кайсии, ситно нарязани
  12. 2 с. л. магданоз, нарязан
  13. ½ с. л. джоджен
  14. 100 г моцарела или кашкавал, настърган
  15. за соса:
  16. 2 с. л. зехтин
  17. 2 скилидки чесън, нарязани
  18. 500 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  19. 1 с. л. доматено пюре
  20. 2 с. л. магданоз, нарязан
  21.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тиквичките се нарязват на пънчета по 10 см и се издълбават с лъжица, така че по дъното и стените да останат по 5 мм от месото на тиквичката.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, чесънът и пръчката канела. Разбъркват се 2-3 мин., прибавя се месото и се разбърква на силен огън, докато се раздроби на фини парченца. Слагат се кимионът, пиперът и бахарът. Бърка се, докато изври сосът и месото остане на мазнина. Прибавят се доматът, вишните, джодженът и магданозът. Разбъркват се 4-5 мин. Пълнежът трябва да е гъст, но сочен. Подправя се със сол на вкус. Половината от моцарелата се слага при месото и тиквичките се напълват.

  3. 3.

    За соса в зехтина се слага чесънът, разбърква се, докато стане ароматен, и се прибавят доматите и пюрето. Разбъркват се, посоляват се и се оставят да поврат 7-8 мин. Сипва се в тавичка, отгоре се подреждат тиквичките и се запичат 20 мин. във фурна, загрята на 200° С. Поръсват се с останалата моцарела и се запичат още 15 мин.

  4.  
Подходящи типове вина
Май 2015
Още подобни рецепти
Коментари