Начало За нас Реклама Контакти

Diwine във Варна

Снимка за Diwine във Варна
Любомир Стоянов, Красимир Кънев и Петър Йоргов от Diwine

На ъгъла на ул. „Братя Шкорпил“ и „Антим І“ във Варна сияе с елегантната си архитектура двуетажна къща, построена през 1899 г. за аптекаря Ради Русев по проект на известния ни арх. Никола Лазаров. Именно в тази историческа сграда е Diwine, един от най-солидните и приятни ресторанти на морската ни столица. Вътрешният дизайн на ресторанта с около 140 места и прохладна градина е дело на софийския ресторантьор и дизайнер Еял Тахор – съчетанието от дърво и тухли, той е одухотворил с вълнуващи фотоси на възрастни хора, внушаващи вечност.
Самият ресторант е сравнително нов, но не само къщата му е с история, ами и екипът, който върти кухнята, салона и винарната се състои от хора, написали някои от най-блестящите страници на варненското ресторантьорство през последното десетилетие.

Името на Любо Стоянов, сега управител и сомелиер в Diwine, само по себе си е гаранция за висока класа и неизменно качество – и на храната, и на виното, и на сервиза, че дори е залог и за наличие на тайнствения X фактор, който прави преживяването в един ресторант наистина вълнуващо. Защото именно г-н Стоянов е човекът, извоювал два пъти за бутиковия „Мусала палас“, а след това и за изискания "Акант руж" желаната титла "ресторант на годината". През 2007 той спечели безапелационно и националния ни сомелиерски конкурс. Рядък екземпляр, от онези, на които ресторантьорството е в кръвта им, на Любо Стоянов му идва отвътре да доставя удоволствие на клиентите, знае как да го постигне, а природните си заложби е развил до висок професионализъм и завидна образованост. Малко са хората (не само у нас), които могат да се похвалят с неговите енциклопедични знания, фин усет и добър нос за виното. Не са много и онези, които толкова умело дирижират екип от сервитьори – независимо дали става въпрос за по-церемониален сервиз или просто за изрядно поднасяне на храна и напитки. И още една заслуга – Любо Стоянов е и цар да открива най-интересните и най-качествени продукти, произведени в България или световни продукти от най-висока класа, достъпни у нас.

Тук добавяме към картината името на шеф-готвача Петър Йоргов, един от най-креативните, талантливи и награждавани майстори на вкусната кухня в страната ни, готвач номер 1 на България за 2009. Ученик на Велин Великов и Тони Иванов, главното кулинарно лице на ресторанта е и всеотдаен учител на младите таланти, които стажуват при него. „Засмян, слънчев и винаги благ към помощниците си“ – така го виждат колегите му. Колкото до стила на неговата кухня в Diwine, Петър казва, че се е отказал от всякакви определения – просто се старае да приготвя много качествена и вкусна храна, не твърде засукана, но пък винаги с някой и друг елемент на новаторство и собствен почерк. Така супата му от селска кокошка е хем традиционна, хем със собствен характер. Прясната му балканска пъстърва е с леща и бекон, а сафридът, сезонен и черноморски – неповторимо вкусен. А ако си поръчате зелена салата с патешко филе, то знайте, че месото е прясно, внесено от Франция. И въпреки че е щастлив да работи само с първокласни продукти, Петър споделя: „Екипът е най-важното - като се събрахме с Любо и Елеонора, работата тръгна страхотно.“

Сладкарката Елеонора Дамянова е жена със стил и с характер, а и с богато въображение и умения за вкусни десерти. Въпреки че работи като сладкар от 14 години, тя „започва да си ляга и да става със сладкарството“ едва от 6 години, когато покрай Асоциацията на професионалните готвачи и покрай колеги се заразява с усет и вкус към новаторството и опознава работата със скъпи, хубави продукти. В Diwine има пълна свобода да измисля сладките финали и също работи с изключително качествени продукти – „което е отговорно и трудно, казва тя, понеже изисква много прецизна техника и огромно мислене, всяка подробност е важна, включително влажността на въздуха… И нямаш право на грешки.“

Нека тази „тежка артилерия“ от професионалисти не ви кара да смятате Diwine за трудно недостъпно място – напротив, ресторантът е с завидно добро съотношение между качество и цена. Собственикът Красимир Кънев, опитен ресторантьор и страстен ценител на майсторски приготвената храна и добрите вина, е решил да се изправи пред предизвикателството на ресторант – класен и вкусен, но не и недостижимо луксозен. Обедното меню, различно всеки ден, е както напълно достъпно, така и без компромиси в качеството. Предлага се също селекция от здравословни ястия, освено това и детско меню – свежо замислено и внимателно преценено, така че да е привлекателно и полезно за малките клиенти.

Всъщност в Diwine можете да си устроите прекрасна гурме вечеря с забележителни вина, но също и "хапване между другото", което обаче няма да забравите бързо. Може да опитате чудесни пресни риби, доста от тях – черноморски. И най-вероятно ще останете приятно изненадани от деликатното, бързо и грижливо обслужване, без което нито едно прекарване в ресторант не е истински пълноценно.

от Веселина Маринова Авг. 2013
Коментари