Начало За нас Реклама Контакти

Агнешки джолан със задушен спанак и ориз

Снимка за Агнешки джолан със задушен спанак и ориз
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Какво да му е лошото на ястие, приготвено както трябва от качествени продукти? Агнешките джоланчета със спанак и ориз са само едно от вкусните месни ястия в Клуба на архитекта, заради които постоянните клиенти продължават да постоянстват.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 агнешки джолана по около 360 г всеки
  2. 150 г брашно
  3. 200 мл олио
  4. 250 г целина, нарязана на кубчета
  5. 2 глави лук, нарязани на ситно
  6. 1 цяла глава чесън
  7. 5-6 стръка прясна мащерка
  8. 250 мл бяло вино
  9. 100 г масло
  10.  сол и черен пипер
  11. за гарнитурата:
  12. 250 г ориз
  13. 800 г пресен спанак
  14. 100 г масло
  15. 2-3 скилидки чесън
  16.  сол
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Агнешките джолани се поръсват със сол и пипер, овалват се в брашното и се запържват от всички страни в силно сгорещеното олио до златисто.

  2. 2.

    В подходяща тава се слагат нарязаните на кубчета целина и лук, необелената глава чесън, разрязана напречно, добавят се джоланите, стръковете мащерка, налива се виното и вода до 1/3 от височината на тавата. Отгоре се слага маслото на едри парчета.

  3. 3.

    Тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече са на 230º С за около 2,5 часа като към края алуминиевото фолио се сваля, за да се образува запечена коричка.

  4. 4.

    Оризът за гарнитурата - сварен, отцеден и охладен, се задушава за няколко минути с половината от маслото и се посолява на вкус. Измитият пресен спанак се задушава с останалото масло и чесъна, и също леко се посолява.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2012
Още подобни рецепти
Коментари