Начало За нас Реклама Контакти

Градините на архитекта

Снимка за Градините на архитекта

В някои ресторанти човек отива, защото му е удобно и е свикнал. В други – защото храната е особено специална и добра, в трети - цялостното преживяване на вечерята, сервирането, атмосферата, ястията и виното са като магнит – така е с "Клуб на архитекта" в София, в който винаги е приятно и вкусно да прекараш дълга вечер с приятели – в зимната градина през студените месеци или в зеления романтичен летен двор – през горещините.

Клубът на архитекта е елегантно-непретенциозен градски ресторант, какъвто централната част на столицата ни наистина заслужава. Разположен в една от най-приятните части на столицата ни, на ул. "Кракра", до Докторската градина, ресторантът притежава чара да ви пренесе в една позабравена ретроромантична обстановка.

Както името подсказва, заведението заема двора и част от къщата на Съюза на архитектите. Онова, което превръща Клуба на архитекта в неповторимо място, са двете градини - лятната и остъкленият зимен салон. При столичната липса на достатъчно ресторанти с прохладни зелени дворове, „архитектурната” градина е като оазис лятно време. Дори ако седите на някоя от вътрешните маси в ресторанта, светът навън изглежда по-приятно различен - остъклената зимна градина създава неповторимо усещане за уют и заедно с това за простор, предлагайки гледка към вътрешния двор. Интериорът е в този вариант, откакто „Клуб на архитекта” се разработва от новите си собственици, тоест от края на 2007 г. Ако помните, преди последното преображение зимна градина нямаше, а в лятната липсваха и изящните градински мебели, и романтичното осветление. Тук се редуваха ресторанти с национални кухни на близката ни Сърбия и на далечно Мексико. Сега бирхалето в подземната част е също променено и посреща клиенти само извън топлия сезон.

За достойнствата на мястото и дизайна може да се говори дълго, но при все че са важен елемент за всеки добър ресторант, те никога не са били достатъчни. „Архитектите”, както мнозина от обичайните посетители го наричат, са обичано и успешно място, защото всички елементи са в равновесие: храната – модерно приготвени европейски и наши класически ястия от внимателно подбрани продукти, обслужването - внимателно, сърдечно и дискретно, и виното – умело подбрано и професионално сервирано. И онзи тайнствен елемент Х, кръстоска от всички останали плюс нещо отвъд тях, който дава чара, привлича клиенти и ги задържа.

Добре смазаният механизъм на Клуба на архитектите действа без ясно изявена йерархия – собствениците са няколко, управителите са двама, готвачите – група, а главен няма. Тук тази формула явно работи добре. Важно е, че целият екип би искал ресторантът им да се помни с добрата храна. И успяват в това – тя е винаги очаквано вкусна. В относително краткото меню с издържали проверката на времето ястия малко предложения са сменени, откакто ресторантът съществува. 

Голяма част от клиентите постоянно се връщат тук от години заради класики като телешкия стек, виенския шницел и двата вида джолани – свински и агнешки. Може да опитате и други апетитни ястия като крем супа от целина с чорисо, пиле със скариди и перно или бяла риба с шафранов сос. Всички специалитети, освен че са безотказно вкусни, се приготвят от чудесни продукти. Изобщо на постоянното и истински добро качество на изходните материали се отделя особено внимание – за да поднесеш един добър телешки стек, е задължително умението на готвача, но и способността да се снабдиш с най-подходящото месо.

от Любомир Бояджиев Септ. 2012
Коментари