Начало За нас Реклама Контакти

WiFo или за виното и храната с вдъхновение

Снимка за WiFo или за виното и храната с вдъхновение

Близо 120 души с интерес към културата на храната и виното посветиха своя съботен ден, 12 април, на WiFo.

Форумът за вино и храна, организиран от Гурме Пъблишинг и РОЙ Комюникейшън, събра заедно една общност от хора, които разбират какво са храната, виното и гастрономията за доброто състояние на духа и тялото, и за които кулинарно-винените теми могат да бъдат и интелектуално предизвикателство.

Какво се случи на WiFo в събота, на 12 април, в Sopharma Business Towers?

Дванайсет експерти в различни области споделиха увлекателно и вдъхновено своя личен опит и знания по различни теми: традициите в българската храна; връзката между генома и заобикалящата ни среда; начините да възпитаваме децата в добър вкус към храната; храната в киното, виното в литературата; кулинарен туризъм; кафето; десертите; занаятчийския шоколад; предизвикателствата пред един млад винар; световните кулинарни тенденции в България.

Гледните точки към темата са неизброими и WiFo предложи пъстра мозайка от знания и проблеми, обобщени и интерпретирани накрая с въображение и хумор от актьора Тони Карабашев от ХаХаХа Импро театър.

На вкусното изложение по време на форума можеха да се дегустират интересни и специални продукти като веган сладкишите на Vanilla Kitchen, българските занаятчийски шоколади Гайо, перуанските вкуснотии на ресторант Ломо в София, забележителното кафе на My Gourmet Cafe, крафт бирите на Пивотека, отличните вина на Винарска изба Росиди и традиционния родопски кашкавал и сирене от каракачански овце на Сариева къшла от село Борино. Местната общност на Slow Food в София представи един от най-големите проекти на световната организация: Съкровищницата на вкусове е каталог на застрашените храни, в който България участва засега с 20 продукта.

Форумът WiFo приключи с единствената в България прожекция на документалния филм Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, в който двама велики шеф-готвачи, Феран Адриа и Гастон Акурио, разказват за вкусния свят, наречен Перу и за това как връзката между гастрономията и биоразнообразието, а също и интересът на младите към кухнята, могат да бъдат фактор за социална промяна в една развиваща се страна.

Въодушевените реакции и щастливите лица на присъстващите не оставиха съмнение за смисъла и успеха на WiFo, което е силна мотивация за организаторите.
Очаквайте следващото издание на WiFo през октомври 2014!
 

от Меню Апр. 2014
Коментари