Начало За нас Реклама Контакти

Да възродим уникалните храни

Снимка за Да възродим уникалните храни
Нафпавокът, неповторим сурово сушен деликатес, се прави по автентична едновремешна рецепта в разложкото село Горно Драгилище.

 

   

Участвайте в съвместната кампания на МЕНЮ и SLOW FOOD в България
ДА ВЪЗРОДИМ УНИКАЛНИТЕ ХРАНИ!

Помогнете заедно да извадим от забрава уникални български храни, сортове и породи!
Познавате ли автентични ХРАНИ, СОРТОВЕ или ПОРОДИ в някой край на България, които имат история, били са, в момента са или могат да бъдат поминък за местните общности и са вкусна и качествена храна (или основа за производството на такава)?
Такива примери са: зелено сирене от Черни Вит, навпавок от Горно Драглище, смилянски фасул, каракачанска овца.

Вижте всички български продукти, породи или сортове, включени досега в Съкровищница на вкусовете или Ark of Taste.

Търсим: млечни продукти, колбаси, видове хляб, сортове зеленчуци, плодове, ароматни билки, житни и други ядивни растения, консервирани и сушени храни, автентични породи селскостопански животни.

Ако знаете (или познавате хора, които знаят) такъв продукт, сорт или порода, бихте ли отговорили на следните въпроси:

• Какво е популярното наименование на продукта (сорта или вида растение/породата), така както го наричат местните хора, които го произвеждат, отглеждат или развъждат?

• Известно ли ви е и друго име на този продукт, сорт или порода?

• Кратко описание на продукта, породата или сорта

• Мястото, където се намира

• Име на действащ производител, ако има такъв, и контакт за връзка с него

МОЛЯ, ПИШЕТЕ НИ НА info@menumag.bg

Цел на кампанията:

• Заедно с читателите ни от цялата страна да открием непознати, забравени, полуизчезнали или несправедливо подценявани български храни и вкусове;
• Да ги популяризираме и помогнем за тяхното възраждане и за съхраняване на българското кулинарно богатство;
• Да създадем условия тези продукти да се превърнат в поминък на местните хора;
 

Юни 2014
Коментари