Начало За нас Реклама Контакти

В "Таланти" готвят студенти от цял свят

Снимка за В
Настоящият студентски екип на "Таланти"

Рождената година на ресторант „Таланти” е 2008 г., родното му място е Добрич. „Родителят” е холандското правителство, по чийто проект се създава Кулинарна академия HRC. Работата ѝ тръгва много добре и през 2014 г. се обособява като самостоятелно учебно заведение, чиято база вече е в София.

Обучението, изключително динамично, наситено и иновативно, е по програмата на белгийското топ училище Ter Duinen и е изцяло на английски език. Академията има акредитация от Американската кулинарна федерация, което я прави единствена по рода ѝ в Европейския съюз. След шестмесечно изучаване на основите на кулинарията, студентите заминават за семестър стаж в Западна Европа или Близкия изток. Втората година започва в „Таланти“ и завърша с практика в ресторанти от най-висока категория в САЩ. По този път вече са минали 15 поколения студенти. Около 60 процента от студентите са българи, а останалите идват от по-близки или по-далечни страни.

Всичко това е важно да се каже, защото, ако решите да „дегустирате“ „Таланти”, най-малкото ще знаете, ако не кой конкретно, то поне в общи линии как е обучен човекът, който готви за вас. Ресторантът се намира в триетажна сграда на тихата уличка „Петър Берон” до НДК. Ако го посетите сега, храната ви ще е дело на екип готвачи-студенти от Гърция, Турция, Виетнам, Великобритания, Нигерия и Индия. Любопитна подробност: някои от обучаващите се са хора, решили тотално да скъсат с предишната си професия - има успешни примери с финансов директор, фризьор, спасител...

В делничните дни може да опитате обедно меню на достъпни цени. „Таланти“ предлага и различни необикновени кулинарни формати. „Вечеря на тъмно” се провежда веднъж месечно и е истинско предизвикателство. Гостите са поканени да усетят ароматите и вкусовете на ястията през различна перспектива, стимулирайки сетива си. Докато се поднася петстепенното меню, клиентите през цялото време са с маски на очите. Целта е да отгатнат основните съставки. Резултатите са любопитни – оказва се, че да разпознаеш вкуса, когато си лишен от зрителното впечатление, далеч не е лесна работа. Супата от пушена тиква е определяна най-често за супа от сьомга, а рибата - за пилешко месо. Според правилата, който познае цялото меню получава безплатна вечеря в ресторанта. Само че досега такъв случай не е имало.

Друг формат е Junior Chef за деца между 4 и 12 години - детето ви може да се научи само да приготвя лесни ястия, които да повтори и в домашни условия. Предложения на седмицата, променящи се на всеки седем дни, са разработени от студентите и са различни от основното меню. А в петък се организират тематични вечери, вдъхновени от световната кухня.

Ябълково конфи

Младите кулинарни таланти са ръководени от шеф Георги Партенов и шеф Анри Доно от Белгия. Георги Партенов е завършил Академията през 2010 г. След като приключва стажа си в Бостън в Bistro du Midi, той започва работа в HRC по покана на шеф Робин Виляреал – главния шеф-инструктор на училището.

Глобалният профил на ресторанта дава отпечатък и върху менюто му. То съчетава класически френски техники с азиатски стил. Концепцията на кухнята е да се използват сезонни съставки с най-високо качество. Произведените на място продукти също са част от облика на заведението, независимо дали става въпрос за прясна паста, хляб или сладолед. 

В "Таланти" не се учат само студентите - всеки гост на ресторанта без проблем открива нещо ново от света на кулинарията.  

от Марина Караконова Юни 2015
Рецепти по темата
Коментари