Начало За нас Реклама Контакти

Индийският океан от вкусове

Снимка за Индийският океан от вкусове

Божествена храна

От вечно заснежените върхове на Хималаите, през изпепеляващата жар на пустинята, до пищната тропическа растителност в далечния юг, Индия е страна, в която има място за всичко и за всеки. Включително и за 3 милиона богове. Да, няма грешка. Такова е числото, до което е достигнало едно доста амбициозно изследване, като в тази внушителна бройка влизат множеството хиндуистки богове, но също и божества на реки, свещени гори, планини. При население от 1 милиард, това означава, че кажи-речи на всеки 350 човека се пада по един бог.

Може би тази свръхконцентрация на божественост е едно от обясненията за странното усещане, което мнозина изпитват, веднъж стъпили на индийска земя - че действителността там е нещо съвсем условно и не се свежда само до видимото, че всичко е възможно и все още някъде в този свят се случват чудеса.

Със сигурност храната е едно от индийските чудеса и като такова то също попада под божествена закрила. Богинята на яденето, чиито статуи и изображения могат да се видят в редица ресторанти, се казва Аннапурна. Името й буквално означава пълна с храна и легендата разказва, че лично бог Шива я поканил да дойде на земята, за да спаси човечеството от невиждан глад. Тя притежава силата да нахрани неограничен брой хора и задължително в едната си ръка държи обсипан със скъпоценни камъни съд с храна, а в другата - лъжица, с която раздава приготвеното на своите поклонници.

Какво ядохте днес

Това е въпрос, който ще чувате често, ако се озовете в страната на Аннапурна. Храната е важна тема за индийците и като нищо разговорът за нея може да закръгли и час. Добре е да имате някакво становище относно местните специалитети, защото вашите събеседници ще държат да чуят кое е любимото ви ястие, как понасяте пословичната лютивина на тамошната кухня, дали ви допадат сладкишите и прочие. Не би било пресилено да се каже, че в Индия храната е издигната в култ, за което свидетелства и вездесъщото й присъствие. Улиците са пълни със сергии, отрупани с всевъзможни топли закуски или дори цялостни ястия, които нерядко се приготвят направо на тротоара, а човек има чувството, че там денонощно се яде. Навсякъде - по улиците, във влаковете и автобусите, по работните места.

Индийците обичат да канят гости, дори съществува поговорката, че гостът е бог, затова в никакъв случай не е препоръчително да отказвате покана за обяд или вечеря. Но трябва да сте подготвени за обилно хапване. Повечето семейства разполагат с рецепти, които се предават от поколение на поколение и готварските умения се усвояват от жените още в най-ранна възраст. Честа практика е да не се разчита на готови продукти, като това в особена степен важи за популярната смес от подправки, наречена масала. Изборът на съставки, съотношението им и начинът, по който са смлени - това са въпроси, които индийците предпочитат да решат лично, вместо да се доверят на фабричното производство.

Опит за класификация

Като се има предвид, че в Индия почти всяка фамилия разполага със собствени рецепти, какво остава за градовете, щатите и географските области. Там различията са толкова големи, че трудно може да се говори за единна кулинарна традиция. По-скоро човек се сблъсква със смайващо разнообразие от регионални кухни, като може би единствената обединяваща черта на този океан от вкусове е неудържимата любов към подправките и повсеместното им присъствие.

Условно индийската кухня се дели на географски принцип - северна, южна, източна и западна. Но при положение, че всяка от тези области включва щати с различна история и обичаи, че всяка религиозна общност има специфичен хранителен режим и че контрастите в климата са огромни, препоръчваме ви да приемете тази класификация по-скоро като рамка.

С имперски дух

Характерна черта на кухнята в северната част на страната е засиленото използване на пшеницата, която е сред основните култури, вирееща по тези места. Разбира се, това не означава, че оризът не е на почит, но все пак различните видове хляб държат първенството. Традиционният обяд или вечеря се състои от зеленчуково ястие, някакво вариво, най-често някоя от многобройните лещи, известни под общото наименование дал, и хляб.

Въпреки че вегетарианството в Индия е повсеместно, в този район осезаемо се усеща влиянието на арабската и персийската кухня под формата на добре развито меню от месни специалитети. Няколковековното управление на моголските императори ражда не само архитектурни шедьоври като Тадж Махал и Червената крепост в Делхи, но и отделен кулинарен стил, известен като моголска кухня. Неговите най-бляскави образци са изкусно приготвени кебапи от овнешко и пилешко; варианти на кофта - близък родственик на нашето кюфте, но допълнен с много подправки, ориз, булгур или яйце и поднесен с богат сос; корма - месо, задушено с кисело мляко и сушени плодове. Тясно свързана с моголското влияние е и популярната по света тандури кухня, предлагаща ястия, приготвени в цилиндрична глинена фурна, наречена тандур. Един от символите на този жанр е наан - плосък заквасен хляб от бяло брашно, който често се поднася намазан с масло или чесън, но може да има и зеленчукова или месна плънка.

На фона на пъстротата на гастрономичния пейзаж на северноиндийските щати отчетливо се откроява белият цвят, представен от млечните продукти. Освен прясното и киселото мляко (дахи), там активно се подвизават панир - домашно неферментирало сирене, подобно на изварата, което не се разтича при висока температура, и гхи - пречистено краве масло. То се получава, като маслото се разтопи на бавен огън, за да се изпари водата и да се отделят всички твърди частици, докато остане прозрачножълта течност.

Сред приносите на тази регионална кухня към световния кулинарен репертоар важно място заемат самоса и пакора, които спадат към групата на многобройните закуски, но всъщност редовно влизат и в ролята на предястия. Самосите са пържени триъгълници от тесто с пълнеж от щедро подправени картофи, грах и лук, месо или риба, докато пакорите са панирани по двойки или тройки зеленчуци, които се овалват в брашно от леща.

В оризовите полета

Влажният и горещ климат в южната част на индийския субконтинент е благодатна предпоставка за отглеждането на множество видове плодове, зеленчуци и ориз. Гледката на искрящо зелено оризово поле, което леко се полюшва от вятъра, е обичайна за този регион, а в чинията, която нерядко е заменена от бананов лист, зрънцата на това изящно растение присъстват във всевъзможни вариации. Едно от забележителните творения на кулинарното изкуство с този продукт е хайдерабадското биряни. То се прави по няколко начина, но най-впечатляващият е този, при който суровото месо, задължително ярешко, се маринова в извара, след което се готви заедно с ориза в съд, запечатан с тесто.

Друго оризово произведение с южен адрес е доса - хрупкава палачинка с тесто от фино смлян ориз и урад, вид черна леща, което се разстила върху нагорещена плоча или тиган. По принцип тя спада към закуските, но вече успешно е завладяла и по-съществените хранения за деня, като една от най-обичаните й разновидности е масала доса с плънка от картофи, лук и подправки. Почти толкова популярен е и роднината й идли, приготвен на пара малък кекс от ориз басмати и леща. Обикновено доса и идли вървят в компанията на самбар - гъста супа от поредния вид вариво, който няма точен превод на български, но да кажем, че е вид леща. Тя е подправена с внушителни количества семена от кориандър, люти чушки, тамаринд и може да съдържа каквито се сетите зеленчуци - репички, бамя, картофи, тиквички.

За южноиндийската кухня като цяло са типични и използването на умопомрачително люти смеси от подправки, привързаността към кокосовия орех и олиото, добивано от него, и впечатляващото разнообразие от ястия с риба и морски дарове, приготвяни в крайбрежните зони. Не могат да бъдат подминати и богатите колекции от туршии, чатнита и раити. Докато при първите е ясно за какво става въпрос, то чатнитата най-общо могат да се опишат като гъсти и люти плодови или зеленчукови сосове, сред които най-широко разпространени са тези от кокосов орех, тамаринд, манго, лайм и домати, а раитата е значително по-рядък сос от кисело мляко, подправен с кориандър, мента, кимион и кайенски пипер, който може да включва краставици, моркови, лук.

Сладка земя и вода

Ако изобщо има област в Индия, в която подправките да се използват с по-лека ръка, то това е Изтокът. Естествено това не е общовалидна истина, а твърдение с допустими изключения. Но по същността си тукашната храна е по-проста, използват се по-малко и по-елементарни продукти и предпочитаните техники на готвене са пърженето и задушаването на пара. Често употребявани съставки по тези земи са синапените семена и паста, кимионът, червените и зелени люти чушлета, изварата, ядките, пастите от кашу и макови семена.

В Западен Бенгал и Ориса - щатите, разположени по брега на Бенгалския залив, рибата се явява в десетки превъплъщения - от изкусно приготвени кърита с плодове и зеленчуци, през запържване в балансирано подбрани подправки, до варена на пара или панирана във вид на пакора. Любовта към рибата напълно закономерно се пренася и върху морските дарове, като сред тях най-популярни скаридите. Странното е, че въпреки близостта до морето бенгалците проявяват изявени пристрастия към сладководната риба. Една от запазените марки на местната кухня са ястията с хилса - вид, който през по-голямата част от живота си живее в океана, но мигрира в реките, за да хвърля хайвера си. Смята се, че месото на уловените в сладка вода екземпляри е далеч по-вкусно. Хилса се приготвя по най-различни начини - пушена, пържена, сварена на пара, печена в бананов лист, с патладжани, с паста от синапено семе.
Изтокът има всички основания да конкурира Юга по оризоядство. И тук климатът е благоприятен за отглеждането на тази култура, даже някои източници посочват впечатляващата цифра от 50 местни сорта.

Но може би най-прочутото кулинарно достижение на региона са десертите. Расгула, сандеш, расабали, чхена пода, кхир. Тези имена сигурно звучат като дошли от някакъв извънземен език, но истината е, че в Индия те са синоним за сладката страна на живота. Повечето от тях се приготвят от чхена - кремообразно прясно сирене, чийто най-близък познат еквивалент е рикотата. Расгула, която е най-известната от изброените, се прави, като въпросното сирене се омесва с малко грис и получените топчета се варят в захарен сироп. Интересен представител на местното сладкарство е и кхирът - оризов пудинг, овкусен с кардамон, шафран, шамфъстък и бадеми.

От пустинята до плажа

Съществуват няколко поделби на кулинарна Индия, като разликите са най-съществени, когато става въпрос за Запада. Спрях се на класификацията, според която в тази зона попада територията от Раджастан до Гоа, т.е. от пустинята Тар до бреговете на Арабско море. От една страна това деление е най-точно географски, а от друга - в него още по-ярко изпъкват контрастите между отделните кухни в региона.

Горещият и сух климат в Раджастан, както и традициите на войнската общност на раджпутите, населяващи щата, обясняват предпочитанието към храни, които се приготвят лесно, издържат дълго, не изискват много вода и не се нуждаят от претопляне. Типична комбинация е дал-бати - яхния от варива, поднесена с твърд безквасен хляб, който се приготвя с нищожно количество вода и е изключително траен. Често към тях се сервира и чурма, която представлява грубо смляна пшеница, счукана и сготвена с гхи и захар.

В съседен Гуджарат доминира вегетарианската кухня, като любопитна подробност е, че в много от блюдата се добавя по малко захар. Тук на голяма почит се радват различните видове закуски, обособени в група под общото название фарсан. Сред тях си струва да се спомене дхокла - ферментирала нахутена паста, която се подправя с лют пипер и джинджифил и се задушава на пара.

В щата Махаращра със столица Мумбай (преди Бомбай) разликите в стила на готвене по крайбрежието и вътрешността са колосални, но като че ли най-забележителни са люто-киселите кърита на кокосова основа с риба и морски деликатеси. Прословут местен специалитет е т.нар. “бомбайска патица”, който всъщност няма нищо общо с пернатото, а е вид дребна прозрачна риба, консумирана предимно сушена.

Поради миналото си на португалска колония щатът Гоа, известен с великолепните си плажове, се явява изключително интересен пример за смесване на кулинарни традиции. Тукашните блюда са богати, пикантни и силно овкусени с кокосов орех, люти чушки и оцет. Риба тон, акула, омар, сепия, тигрови скариди - това са само малка част от гастрономичните подаръци на Арабско море към кухнята на Гоа. По тези земи християнството е много разпространено, а мюсюлманите почти липсват, затова има немалко ястия със свинско, като най-легендарното сред тях е виндалу - къри в португалски стил, приготвено с винен оцет, чесън и солидна доза подправки.

Дали храната е чудо е въпрос на гледна точка. Но едно е сигурно - в страната на милионите богове, където всичко е възможно, тя отдавна си е спечелила такъв статут. И има защо.

от Петя Петкова Септ. 2009
Рецепти по темата
Коментари