Начало За нас Реклама Контакти

Зима в Алпите. Ето място и сезон за плътни и солидни ястия - по-засищащи и маслени, отколкото са свикнали жителите на отоплените градски апартаменти. Но суровите условия винаги са изисквали от планинците да хапват висококалорична храна, а днес, ако попаднете там на ски, след блаженото изтощение от кристалния въздух и високите писти алпийските вкуснотии, приготвени от фантастични местни продукти, ще ви се видят истинско кулинарно откровение.

Могъщите Алпи се разполагат основно на териториите на четири европейски държави - Италия, Австрия, Швейцария и Франция. В геоложки смисъл част от тях са и красивите Пиренеи. Разбира се, гастрономическите традиции са различни, но в централната високопланинска зона обичаите се смесват. Сиренето е емблема навсякъде и ястията с негово участие като фондю или раклет са сред най-често приготвяните. Месото, особено свинското, под формата на вълшебни наденици, шунки и други колбаси е на висока почит, но не по-малко обичани са разни тестени специалитети като шпецле или тиролските солени или сладки картофени рьощи, които на местния диалект се наричат грости. По тези места неизменно правят десерти като орехов щрудел, различни пържени тестени сладки или прословутия зимен хляб със сушени плодове. В тестото му се слага мая и всякакви сушени плодове - сливи, смокини, орехи, бадеми, кайсии, стафиди, портокалови корички.

Всъщност едва ли в друга регионална кухня има по-апетитни и разнообразни превъплъщения на фантастичните планински продукти като гъби, горски плодове, картофи, зеле, месо и разбира се, мляко. И дори тази зима да останете в нашите не по-малко красиви планини, спокойно може да пренесете алпийския стил у дома и да си приготвите забележително вкусен раклет, фондю или рьощи.

от Меню Ян. 2017
Рецепти по темата
Коментари