Начало За нас Реклама Контакти

Раклет

Снимка за Раклет
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Една от кулинарните гордости на алпийска Швейцария, раклетът е нещо като визитка - чрез него швейцарците представят своята кухня и прекрасните си, чисти продукти.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 800 г различни сирена: раклет, синьо сирене, ементал, грюер или качествен зрял кашкавал
  2. 800 г дребни необелени картофи
  3. 1 франзела, нарязана на тънки филийки
  4. 1 скилидка чесън
  5. за гарниране: 
  6. 1 глава червен лук, много тънко нарязан
  7. 200 г шунка, бекон или прошуто
  8. 200 г кисели краставички
  9. 200 г туршия
  10.  чери доматчета, по желание
  11.  мащерка и магданоз

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Всеки картоф се увива в алуминиево фолио и се слага да се изпече във фурна на 180˚ С за 20 - 30 мин. Срязват се на две по дължина.

  2. 2.

    Филиите франзела се запичат и се натриват с разрязаната скилидка чесън.

  3. 3.

    Уредът за раклет се загрява. Паничките се зареждат с различните видове сирене, може поотделно или заедно. Слагат се в загретия уред за 3-4 мин. или докато се разтопят.

  4. 4.

    В чинии се разпределят печените картофи, филийките и останалите продукти за гарниране. Разтопеното сирене се изстъргва върху картофите и филийките и се гарнира с останалите продукти. По желание сиренето може да се запече направо върху филийките или картофите.


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари