Начало За нас Реклама Контакти

Фондю

Снимка за Фондю
25
Време за приготвяне: 25 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Най-известният кулинарен принос на Швейцария, фондюто въплъщава в себе си най-доброто от природата и хората на малката държава. Идеята за споделяне с приятели на храна в общ съд изглежда толкова добра, когато е подкрепена от перфектния вкус на прословутите алпийски сирена.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г сирене ементал, едро настъргано
  • 250 г сирене грюер, едро настъргано
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • щипка индийско орехче
  • ½ к. л. черен пипер
  • 1 ч. ч. бяло вино
  • 1 к. л. лимонов сок
  • 1 скилидка чесън, срязана на две
  • 30 мл кирш или коняк
  • 1 франзела

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Франзелата се нарязва на хапки, всяка от които трябва да има коричка.

  2. 2.

    Сиренето се слага в купа и се поръсва с брашното, пипера и индийското орехче. Купата се разтръсква добре, за да се покрият всички парченца сирене с брашното.

  3. 3.

    Виното и лимоновият сок се загряват в тенджера на средно силен огън, докато леко заври.

  4. 4.

    Бавно се прибавя сиренето във виното, като се изчаква всяка предна порция да се разтопи изцяло. Когато всичко се разтопи, се слага киршът.

  5. 5.

    Съд за фондю се натрива отвътре с разрязаната скилидка чесън. Сиренето се изсипва вътре и се поддържа топло, без да ври.

  6. 6.

    Пред всеки се слагат по няколко хлебчета, които се набождат с дълги вилици и се топят в апетитната смес.

Идея:
Вместо хляб, във фондюто могат да се топят и зеленчуци, нарязани на малки парченца - напр. морков, тиквичка, чушка.

Подходящи типове вина
Март 2009
Още подобни рецепти
Коментари